Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Tir al colom 2008

 

Aquest any ha estat suspès el campionat de tir al colom al camp de tir d’Andorra, a la Rabassa.

Aquest camp de tir de tot Andorra ha estat integrat en el conjunt del projecte Naturlandia.

Si ja és contradictori destrossar un espai natural per canviar-li el nom i ‘landitzar-lo’, encara és més difícil entendre que un equipament de tir i amb perdigons de plom pugui formar part de cap projecte de naturalesa.

Els resultats del tir al colom ja són coneguts ...


 

... a aquests ocells se’ls ha arrencat les plomes timoneres de la cua, per impedir el vol normal. Els que no són morts estan condemnats a morir de set i gana, ja que seran incapaços de sobreviure pels seus propis mitjans, i els malferits també tindran una mort lenta.

I de les accions per evitar la contaminació pel plom promeses per uns i altres no n’hem vist cap resultat:


Ens oposem a la pràctica d’una activitat tan cruel com la mutilació i mort d’animals indefensos pel gaudi morbós d’uns quants i amb l’esperança de lucre d’altres pocs.

Per això protestem per la celebració de qualsevol acte de tir al vol, contra coloms o altres ocells, en el Principat d’Andorra i demanem la derogació de l’article 6 de la Llei de tinença i de protecció d’animals, de 30-6-98.

Resulta xocant constatar que mentre l’article 4 d’aquesta Llei diu “Actuacions prohibides: Queden prohibides les actuacions següents: 4.1 Maltractar o agredir físicament els animals o sotmetre’ls a qualsevol altra pràctica que els provoqui sofriments o danys injustificats”; i l’article 5 “Activitats prohibides: 5.1 Es prohibeix l’ús d’animals en espectacles, lluites i altres activitats si aquests els poden ocasionar sofriment o ferir la sensibilitat de les persones que els contemplen. 5.2 Es prohibeix el tir al gall, la lluita de galls i la de gossos, les curses de braus amb mort i altres pràctiques similars.” L’article 6 prescriu “Activitats regulades: La celebració de competicions de tir al colom es practicarà en camps homologats i sota el control del Govern i de la federació respectiva.”

Si les vostres sensibilitat i intel·ligència es senten ferides pel tir al colom, demaneu la derogació de l’article 6 de la Llei de tinença i de protecció d’animals i manifesteu el vostre desacord amb el manteniment d’aquesta pràctica a Andorra.

 [ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal