Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Nota de la roda de premsa del dia 12 novembre 2008

 

El Tobotronc travessa zones de risc geològic i d’allaus

 

                                      


El tobotronc, en funcionament des del mes de febrer d’enguany, és el producte estrella del parc temàtic que el comú de Sant Julià de Lòria, a través de la societat pública Camprabassa S.A. te intenció de construir al bosc de La Rabassa i al Pla de Conangle.

El que no saben els usuaris és que el tobogan alpí travessa una zona de risc geològic qualificada de risc mitjà i una zona de risc d’allaus. Amics de la Rabassa i ADN hem efectuat una comprovació caminant pel camí de servei amb un aparell GPS Magellan i anotant les coordenades geogràfiques d’una sèrie de punts sota mateix de les vies o a tocar de la instal·lació.

Hem pogut constatar el que diu l’Àrea de Transport i Energia del Ministeri d’Economia i Agricultura del MI Govern en l’informe relatiu al projecte del tobogan ALPINE COASTER al camp de neu la Rabassa presentat pel Comú de Sant Julià de Lòria en data 7 d’agost del 2007 (A.T.E Núm. 111/2007), que nosaltres no coneixíem en detall.


En l’apartat 5 del dit informe, intitulat Riscos geològics i geotècnics, es diu que el trajecte del tobotronc està ubicat “en certs trams que estan considerats com a corresponents a perillositat de nivell baix per esllavissaments superficials, perillositat baixa per caiguda de blocs, i en un sector concret com a perillositat mitjana per caiguda de blocs.” També diu que, compte tingut del fet que es tracta d’una instal·lació oberta al públic, “es considera summament recomanable que el projecte sigui completat amb un estudi tècnic de detall del risc de caiguda de blocs, en aquella zona identificada com a de perillositat de nivell mitjà en la Cartografia aprovada pel Decret del 2 de març del 2005 el qual haurà de seguir l’índex estipulat per a aquesta supòsits a l’annex 6 del Reglament per a la realització de treballs o activitats que modifiquin l’estat actual del terreny, del 25 de juliol del 2001”.

No ens consta que fins ara s’hagin efectuat aquest estudis ni que s’hagin aplicat mesures específiques adequades a les zones de risc mitjà.

Sense relació amb l’informe esmentat, el tobotronc també transcorre per una zona identificada com de risc d’allaus en el Mapa de localització d’allaus La Rabassa: La Rabassa - Prat Primer del mateix ministeri d’Economia i Agricultura. Aquesta zona de risc d’allaus es troba situada per sota i al Nord-oest del Pla de l’Abarsa i al Nord del Tarter Gros.

Resulta, com a mínim, sorprenent que els responsables d’aquesta instal·lació no hagin fet els estudis corresponents per conèixer les mesures de protecció necessàries per garantir la total seguretat de les persones que utilitzen aquest invent lúdic, qualificat també en el seu dia com a mitjà de transport i comunicació entre els camps de neu i de tir de La Rabassa.

Amics de la Rabassa i ADN hem presentat un escrit a la Batllia, en el context de les causes obertes contra el parc temàtic i el tobogan, advertint del perill i demanant l’aturada cautelar de la instal·lació.

Naturlandia menysprea la seguretat dels seus clients?

Andorra, 12 de novembre 2008
Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal