Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Les entitats ecologistes entreguen 1.386 firmes al Comú de Sant Julià

Premsa 05/11/2010

BonDia Andorra

Sant Julià de Lòria – Societat - Escrit per M. M.

Les quatre entitats que van promoure la campanya per preservar la Rabassa ‒l’Associació per a la Defensa de la Natura (ADN), l’Associació per a la Protecció dels Animals, les Plantes i el Medi Ambient (Apapma), el Grup Rocafort i els Amics de la Rabassa‒ han lliurat les 1.386 signatures recollides al Comú de Sant Julià de Lòria per demanar que la zona sigui declarada espai protegit. La representant d’Amics de la Rabassa Pili Pijuan, que es va desplaçar a l’edifici administratiu lauredià juntament amb Carolina Motwani (ADN), Carlos Iriarte (Apapma) i Jesús Aparicio (Grup Rocafort), va apuntar ahir que, tot i que el document que han presentat “no té una validesa legislativa”, les entitats han volgut “deixar palès que hi ha molta gent a favor de la natura que creu que la Rabassa ha de ser un espai protegit”.

Pijuan va valorar de forma positiva el nombre de firmes recollides entre els ciutadans, tant nacionals com residents. Malgrat admetre que “no serà fàcil” fer rectificar el Comú de Sant Julià, la representant d’Amics de la Rabassa va assegurar: “No tirarem la tovallola, sinó que continuarem lluitant i fent el màxim possible per aconseguir el nostre objectiu.”

Pijuan va destacar que, a més de les 1.386 firmes, hi ha hagut quinze associacions de França, Catalunya i la resta de l’Estat espanyol que han donat suport a la campanya, com el Consell Internacional d’Associacions per a la Protecció del Pirineu i la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (Depana). També s’hi han implicat professionals de diferents àmbits, com ara el doctor en ciències ambientals Martí Boada, el botànic Michel Barcetti, l’historiador Andreu Baleut i la doctora en ciències físiques Sylvie Vauclair.

 

Periòdic d'Andorra

1.386 signatures per frenar el projecte de Naturlàndia

Amics de la Rabassa «no tira la tovallola» i ja treballa en més accions de protesta

CLARA GARNICA - SANT JULIÀ DE LÒRIA

 Amics de la Rabassa, entitat creada per frenar les actuacions d'expansió de Naturlàndia, fa fer ahir un pas endavant en la seva reivindicació pública per aturar l'ampliació de la societat del Comú de Sant Julià de Lòria. Acompanyats per les entitats pro natura ADN, APAPMA i Grup Rocafort, van lliurar a la corporació laurediana un total de 1.386 signatures per demanar que es freni el projecte d'expansió i es declari la Rabassa com a espai protegit.

 Pili Pijuan, en representació d'Amics de la Rabassa, i Carol Motwani, d'ADN, van ser les encarregades d'entregar al Comú totes les firmes i rebre a canvi una certificació conforme aquestes rúbriques seran traslladades als mandataris comunals. Ningú de la corporació, a excepció dels funcionaris comunals que van rebre les signatures, va fer acte de presència durant el lliurament.

Pijuan va informar que a més de les 1.386 signatures, compten amb el suport de 15 entitats, i amb un centenar de persones de fora del país que no han pogut participar en aquesta recollida, reservada a nacionals. «Volem que el Comú de Sant Julià es doni compte que molta gent pensa com nosaltres», va manifestar Pijuan, que va demanar que a dins de la corporació prevalgui «el sentit comú a l'hora de prendre decisions».

 A partir d'ara, Amics de la Rabassa i la resta d'entitats participants a la recollida de signatures esperarà una resposta comunal, tot i que són conscients que el Comú no té cap obligació legal a considerar la demanda, prendre mesures o a actuar al respecte. Un cop la corporació faci algun pas o es manifesti, les entitats decidiran quin serà el proper pas o actuació a dur a terme. En qualsevol cas, Pijuan va assegurar que des d'Amics de la Rabassa «no tirarem la tovallola i seguirem impulsant iniciatives en pro de la natura»,

 Les entitats impulsores de la campanya La Rabassa, espai protegit. van començar a recollir signatures el maig d'aquest any per aturar el projecte. El cònsol de la parròquia, Josep Pintat, mai s'ha mostrat crític amb aquesta campanya, tot i que va instar-los a que enlloc de mostrar-se en contra, participessin al projecte i adquirissin accions per a l'ampliació. Davant aquesta demanda, la representant d'Amics de la Rabassa va mostrar ahir el seu «no» rotund a comprar butlletes, i va justificar-se a través de l'informe sobre el rendiment i viabilitat de l'ampliació de capital de Camprabassa, elaborat per un assessor extern i que assegura que aquesta iniciativa no és rendible pels inversors.

Naturlàndia accelera els tràmits / Aliens a la crítica d'Amics de la Rabassa, la societat de Naturlàndia accelera els treballs per al projecte d'ampliació de la zona, que ha de convertir l'espai actual en un parc d'animals. La setmana passada va obrir a les empreses el concurs per adjudicar-se les obres, previstes per la primavera. Des de la corporació van informar ahir que aquest procés s'ha realitzat per poder accelerar l'atorgament i inici dels treballs, en cas que la venda d'accions finalitzi satisfactòriament. El proper 30 de novembre es tanca el termini de sol·licituds.

 

Periòdic d'Andorra

Amics de la Rabassa lliura 1.386 signatures contra Naturlàndia

* Les entitats demanen que sigui declarada espai protegit

* La corporació laurediana no té obligació legal de considerar la petició

 

Les entitats ADN, APAPMA, Grup Rocafort i Amics de la Rabassa han lliurat, aquest dijous al migdia, 1.386 signatures al Comú de Sant Julià de Lòria, demanant que la Rabassa sigui declarada espai protegit. La corporació laurediana no té obligació legal de considerar la demanda, però en representació de totes les entitats, Pili Pijuan, ha explicat que volen que se sàpiga la quantitat de gent que s'ha sumat a la súplica i que "no tirarem la tovallola i seguirem impulsant iniciatives en pro de la natura". Les entitats impulsores de la campanya La Rabassa, espai protegit. van començar a recollir signatures el maig d'aquest any per aturar el projecte de Naturlàndia i encara que ja eren optimistes, estan molt contents per la implicació ciutadana, ja que a més de les signatures recollides, hi ha 15e associacions que s'han sumat a la demanda i hi ha hagut prop d'un centenar de persones de fora del país que haguessin volgut donar-hi suport i que no ho han pogut fer per no ser residents al Principat.

Pili Pijuan i Carolina Motwani han estat les encarregades d'entregar les signatures a l'administració del Comú, i ho han fet acompanyades per gairebé una desena de persones que els han anat a donar suport. Els cònsols de Sant Julià, per la seva banda, no han volgut fer declaracions al respecte, però des d'Amics de la Rabassa, Pijuan ha desitjat que a la corporació "prevalgui el sentit comú" i s'adonin que hi ha moltes persones que pensen diferent d'ells.

 

Diari d'Andorra

 Amics de la Rabassa farà més accions per mirar d’aturar el projecte de Naturlàndia

Toni Solanelles - Sant Julià de Lòria 

El lliurament es va fer ahir al servei de tràmits del comú l

Les entitats que impulsen la campanya La Rabassa, espai protegit, amb el col·lectiu dels Amics de la Rabassa al capdavant, que intenten aturar el projecte de parc temàtic de Naturlàndia, van portar ahir al comú de Sant Julià les 1.386 firmes de suport que han rebut a la iniciativa, i que no serà la darrera, segons va anunciar la portaveu del grup, Pili Pijuan, que va assegurar que “no pensem tirar la tovallola” i que “continuarem fent el que creiem que hem de fer perquè aquest projecte no tiri endavant”.

Pijuan es va mostrar satisfeta del suport rebut, entre el qual una quinzena d’associacions del país i un centenar de persones que, en no ser residents al Principat, no poden firmar vàlidament. La portaveu d’Amics de la Rabassa, que pretenen que es protegeixi aquest espai a partir d’algun dels mecanismes que la legislació permet, va reconèixer que “legalment no hi ha res a fer”, però que amb la recollida de firmes “volem constatar que no tothom està d’acord amb el que es pretén fer”.


[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal