Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Campanya informativa d'Amics de La Rabassa a la Fira d'Andorra la Vella 2011

Premsa 18/10/2011

BonDia 

Nova campanya d’Amics de la Rabassa per reflectir els efectes de Naturlàndia

Nacional – Societat Escrit per Marià Miño - Dilluns 17, Octubre de 2011 19:46

Amics de la Rabassa engegarà una nova campanya divendres que ve, coincidint amb l’inici de la Fira d’Andorra la Vella, per reflectir els efectes que estan tenint les obres de Naturlàndia en l’entorn natural de la zona. L’entitat ha imprès uns 2.000 tríptics amb imatges sobre l’estat actual de la Rabassa, que repartirà entre els assistents a la fira de la capital durant els tres dies de la mostra.


Segons va explicar ahir la presidenta de l’entitat, Anna Riberaygua, els tríptics es repartiran per les instal·lacions de la fira i a l’estand conjunt que han contractat l’Associació per a la Defensa de la Natura (ADN), l’Associació Protectora dels Animals, les Plantes i el Medi Ambient (Apapma) i el club pirinenc per informar la ciutadania sobre el pla de gestió de la vall del Madriu. En aquest sentit, la presidenta de l’entitat va recordar que compten amb el suport i la col·laboració de les dues associacions ecologistes, amb què ja havien impulsat altres campanyes conjuntes.

Riberaygua va assenyalar ahir que l’objectiu d’aquesta iniciativa “és reflexionar sobre un projecte que pensem que està totalment caducat, que no aportarà desenvolupament ni benestar a la parròquia ni progrés per a Andorra, i que atempta contra un espai i un paisatge preciosos”.

A través de la campanya, l’entitat també vol denunciar “la privatització d’un espai públic com és la Rabassa, un referent per a molts andorrans en general i lauredians en concret”. Sobre aquesta qüestió, la presidenta d’Amics de la Rabassa va recordar que abans que es comencessin les obres ja van avisar que l’espai es tancaria, convertint d’aquesta manera en privada una zona que fins aleshores havia estat de lliure accés per a tothom.

La presidenta d’Amics de la rabassa també considera que “es tracta d’un projecte turístic caducat, que creiem que no té cap mena de futur”, i va afegir que “no compensa destrossar un paisatge tan important i emblemàtic per a Andorra”.

Pel que fa als efectes que la campanya pot tenir en el projecte, Riberaygua va admetre que “és clar que això tira endavant, tot i el clamor d’un sector important de la ciutadania andorrana, ja que som moltíssims els que no hi estem d’acord”, si bé va constatar: “Qui pot tirar endavant el projecte és el Comú de Sant Julià, i està disposat a fer-ho.” Sobre aquesta qüestió, va afirmar que la campanya pretén “que hi hagi una reflexió col·lectiva i que la gent hi vagi” perquè vegin per si mateixos allò que l’entitat denuncia a través del tríptic.

D’altra banda, Riberaygua va assenyalar que “cal tenir en compte que aquest projecte hipoteca la parròquia i els ciutadans a llarg termini, ja que el cost és elevadíssim”. Finalment, va concloure que “en aquests moments de restriccions econòmiques i d’estalvi energètic encara és més flagrant que es tirin endavant projectes d’aquest tipus”.

L’entitat denuncia la “destrucció” de la zona en un document intern

Unes setmanes abans d’engegar aquesta nova campanya de sensibilització, la junta d’Amics de la Rabassa ja va distribuir entre tots els seus associats un recull d’imatges que comparen com estava el terreny abans i com està després dels treballs que s’estan fent a la zona.

A més dels moviments de terra o la pavimentació d’algunes àrees de terreny, l’entitat mostra també els tancats que s’estan col·locant a la zona. Així, el document denuncia que “el lloc a on s’accedia lliurement i es feien colònies els estius des d’ara ja està tancat a qualsevol visitant”, i conclou: “La destrucció i el tancament no s’han acabat, però ja es comença a albirar on ens portarà el ‘progrés’. La Rabassa ja no és ni serà mai més nostra.”


[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal