Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

La Rabassa - ampliació zona urbanitzable i reestructuració del deute de Naturlandia

El dimecres 9 de juliol 2014 en sessió ordinària, el Comú de Sant Julià de Lòria va adoptar dues decisions relacionades amb Naturlandia que afectaran el territori i les finances de la parròquia durant molts anys a venir.

 

Aprofitant la revisió del Pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP), l’equip de govern al comú fa una reserva de sòl dins els terrenys en concessió a Camp Rabassa SA. La reserva és destinada a equipaments i equival al cent per cent (100 %) de la superfície dels equipaments actuals: camp base 14 Ha i Pla de Conangle 16 Ha. En el plànol adjunt es pot veure que parts d’aquesta reserva estan disperses i sense connexió als nuclis dels equipaments actuals. Es va afirmar que la reserva es fa per si de cas: ja es veurà el cas quan el Comú presenti un o més Plans especials per definir-hi els usos. De moment s’anuncia un futur canvi d’ús del terreny, es perd una altra vegada espai d’ús públic i lliure, es garanteix la degradació del medi i es descarta el parc de visió anunciat en la presentació de Naturlandia.


 Mapa ampliació 2014

 

La segona decisió crida l’atenció pel sols fet de trobar-la en l’ordre del dia: essent Camp Rabassa SA una societat per accions, com és que el Comú en ple ha de debatre sobre el deute de la societat? El Comú disposa de més del 80 per cent dels títols i això li dona ampli marge per acordar les decisions que calgui en el consell d’administració de la societat. Però amb l’acord del 9 de juliol el Comú de Sant Julià de Lòria es constitueix en avalador solidari dels 5.755.045 euros que Camp Rabassa deu a dos bancs prestadors.

 

La Reestructuració del deute tal i com està acordada posa en evidència el fracàs de la sostenibilitat econòmica de Naturlandia. Vist el compte de resultats dels darrers anys, sempre deficitari, i davant la impossibilitat de tornar els deutes que vencien el 2017, s'ha decidit renegociar els venciments fins el 2029. Ara es tardarà 15 anys a retornar-lo, dotze anys més que amb l'anterior venciment, amb l'agreujant que els primers 3 anys solament es pagaran els interessos. No es rebaixarà l'import del deute, transferint-lo íntegrament al proper Comú. Amb aquesta reestructuració, els interessos que s'hauran pagat el 2029 podrien ser prop de quatre vegades superiors als inicialment pactats. Per acabar-ho d'arrodonir el Comú avala la totalitat del deute, inclòs el que haurien d'assumir la resta d'accionistes.

 

En resum: amb Naturlandia tenim un problema i per fer-hi front el Comú en crea un altre de més gros amb aquesta modificació del pla d’urbanisme i l’aval al deute de Camp Rabassa SA. És evident que el comú necessita diners per eixugar la despesa i el deute que suposa Naturlandia i aquesta operació financera suposa una fuita endavant que gravarà la parròquia per molts i molts anys i que un dia els lauredians podríem lamentar.

 

Amics de la Rabassa

 

[ TORNA ]Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal