Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Passejada amb Tortell Poltrona 14/10/2007

Amics de la Rabassa - Passejada amb Tortell poltrona per Conangle 14-10-2007

 

 

Tortell Poltrona va encapçalar l’excursió per la zona on el Comú vol ubicar Naturlàndia El públic es va animar a fer comentaris espontanis

Andreu M. Fernández - Sant Julià de Lòria

A Tortell Poltrona li agrada explicar que tenim un os a l'esquena conegut com a os paradoxal i ahir la paradoxa va ser el fil conductor del passeig informatiu que Amics de la Rabassa va organitzar per la zona on el Comú preveu ubicar el futur parc de Naturlàndia.
"Avui vinc de civil, disfressat de persona, perquè l'acte és seriós", va explicar Poltrona poc abans de repartir nassos de pallasso entre els assistents a la passejada. L'expedició, que es va posar en marxa un cop la majoria dels assistents ja s'havia posat els nassos de goma, va haver d'afrontar el primer contratemps quan un dels seus membres, d'edat avançada, va relliscar i va caure en una de les rases obertes per construir el Tobotronc. "I això no són moviments de terres, va ironitzar Anna Riberaygua, seguint la línia de ressaltar les paradoxes i contradiccions del projecte que havia iniciat Poltrona.
Els assistents a la passejada també es van apuntar a la ironia i al sarcasme: "¿Aquí hi faran un parc de visió? ¿Per veure les destrosses que ha causat el Tobotronc?", va exclamar una dona. D'entre el públic també va sorgir alguna proposta alternativa, com ara la d'utilitzar els futurs tancats per a animals del planell de Conangle per ficar-hi els membres del Comú de Sant Julià i tots aquells que han col.laborat en la redacció del projecte.

Mentrestant, Tortell Poltrona seguia les seves investigacions sobre l'os paradoxal: l'àguila americana que apareix a la web del projecte de Naturlàndia i que és una espècie desconeguda al Principat; l'espai previst perquè hivernin els óssos en un hàbitat, el Pirineu, en què els óssos no hivernen; i els tipis del parc infantil on, suposadament, habiten els indis inuït, una ètnia que no viu en tendes, sinó en iglús. "Per dir-ho fent servir la terminologia andorrana, aquest és el projecte del tamar-ro, perquè no se sap qui el porta ni cap a on anirà" , va afirmar el pallasso.
El punt culminant de l'excursió va arribar amb el truc de màgia de Poltrona, que va convertir un tros de fems de cavall en un bitllet de 20 euros, una insinuació metafòrica de la finalitat que podria tenir el projecte de Naturlàndia. Els fems eren, en realitat, uns líquens, "recursos de professional", va dir el pallasso, però això no li va treure força simbòlica al truc. Després de l'actuació, tots els assistents van esclatar en un crit de guerra "contra els mals esperits", un exorcisme que va caldre repetir perquè, en el primer intent, les càmeres de televisió estaven apagades.
Deia Oscar Wilde que hi ha coses a la vida que són massa importants com per parlar-ne seriosament i aquesta va ser la filosofia escollida per Amics de la Rabassa a l'hora de demanar a Tortell Poltrona que encapçalés la marxa reivindicativa contra un projecte que consideren contradictori, perquè pretén acostar les persones a una "natura artificial". El pallasso va assegurar que continuaria insistint en l'os paradoxal des de la distància, encara que això impliqui provocar un atac de ciàtica als impulsors de Naturlàndia.

El periòdic d’Andorra 14 d’octubre 2007
REPORTATGE: Un os anomenat paradoxal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal