Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

El dimecres 30 d'abril 2008 varem fer una passejada per Conangle amb el Dr. Martí Boada. Realment enriquidor

 

El dia 30 d’abril de 2008 a les 18.30 de la tarda, el Dr Martí Boada ens va acompanyar a la passejada al Pla de Conangle de la Rabassa per impulsar una vegada mes la preservació d’aquest espai natural amenaçat pel projecte de Naturlandia. Va animar-nos a continuar en la seva defensa.

Martí Boada és geògraf, naturalista i doctor en Ciències Ambientals. Professor titular i investigador del Departament de Geografia i de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona. Membre del Comitè Espanyol del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, de la Comissió de Comunicació i Educació de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura i del Fòrum Global 500 de les Nacions Unides.

 

 

Premsa 01/05/2008

Diari D'Andorra

La salut del bosc, en risc

El naturalista Martí Boada creu que l’impacte mediambiental de Naturlàndia serà “gran”

El doctor en ciències ambientals, naturalista i geòleg català Martí Boada va visitar ahir el bosc de la Rabassa per conèixer in situ el projecte de Naturlàndia. Convidat per Amics de la Rabassa, hi va acudir per donar suport a la seva lluita i per destacar l’important paper mediambiental de l’espai natural lauredià. Considera que l’impacte que tindrà la iniciativa turística en la fauna i el bosc alpí serà “gran”.

Cinta Audí
La Rabassa

• Acabat d’arribar de l’Antàrtida i fent un forat a una agenda plena d’activitats, el naturalista va voler fer una visita a la Rabassa per veure de primera mà què suposarà Naturlàndia. I després que el col·lectiu ecologista li expliqués les iniciatives projectades (el Tobotronc, un amfiteatre, hotels i botigues, entre d’altres), va concloure que “tot i que s’hauria d’avaluar molt bé, l’impacte segur que serà gran i que hi haurà una afectació” en la fauna i la flora de la zona. Va recordar que les espècies que habiten el bosc alpí, com ara el gall fer, el mussol pirinenc o el picot negre, són molt sensibles al soroll humà i que un moviment turístic important pot obligar-les a migrar cap a altres àrees. “La població va baixant progressivament fins que s’extingeix a la zona”, va indicar, al mateix temps que va posar en relleu que el que es pretén construir a l’àrea del Pla del Conangle “és molt espectacular”.
Però quina incidència tenen aquests animals al lloc on habiten? Segons Boada, molta. Espècies tan singulars com, per exemple, el picot negre o el gall fer són signes inequívocs de la salut del bosc. “El fet que siguin aquí és una marca de qualitat. Per exemple, si tens un mussol pirinenc t’està dient que tens un bosc ecològicament madur. La marxa d’aquestes espècies suposa un pas enrere en la qualitat d’aquest paisatge”, va posar en relleu.
La fragilitat d’Andorra
Martí Boada coneix de prop la realitat andorrana i la seva biodiversitat. Hi ha estat molts anys treballant, des del 1978 fins al 2005, i sap quins són els punts forts i els punts febles del país. “Un element identitari d’Andorra és com s’ha trinxat una vall tan maca”, va comentar entre els assistents durant la seva passejada pel bosc lauredià. El professor també va posar en relleu que el Principat és un país d’una singularitat paisatgística “molt important” i amb una biodiversitat “altíssima”, que, d’altra banda, coexisteix amb una activitat econòmica i humana “molt forta”. Un fet que, precisament, “el fa molt més fràgil que qualsevol altre país europeu” –va manifestar–, per la qual cosa qualsevol decisió que es prengui sense ser ben avaluada prèviament des del punt de vista d’impacte pot derivar en situacions “irreversibles”. Per això avisa el geòleg que s’ha d’anar “amb molt de compte”.

L’expert aposta per declarar la zona parc natural
Només posar els peus al pla del Conangle, Boada va fer parar l’atenció als assistents a la passejada: els ocells evidenciaven cantant la seva presència. I mentre caminava pel bosc, el naturalista no podia evitar fixar-se en la fauna i la flora que habita la zona i fer-hi comentaris. Deformació professional. Una de les idees que va posar damunt la taula l’expert és declarar la zona parc natural, com una eina capaç d’ordenar l’espai natural i l’ús públic. “És el futur en criteris de sostenibilitat i, a més, la gent es mou molt per anar als parcs naturals”. En aquest sentit, considera que la Rabassa té “prou entitat” per plantejar una figura de protecció com aquesta. Una idea que els Amics de la Rabassa i l’Associació en Defensa de la Natura (AND) comparteixen plenament i, de fet, defensen reiterada ment com a l’alternativa a Naturlàndia. “Si volem un Pirineu protegit, necessitem que el màxim volum de territori estigui protegit”, va recalcar Anna Riberaygua, presidenta d’ADN.


Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal