Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

El 29/04/08 Roda de premsa als locals de l'ADN - Vegeu lo que en diu la premsa de l'endemà

 

 

 

Premsa 30 abril 2008

Diari Bon Dia

Amics de la Rabassa, esperançats amb l’actuació del Consell d’Europa
By Marta Fernández. Andorra la Vella.

ADN i Amics de la Rabassa van tornar a mostrar ahir el seu rebuig frontal a la iniciativa de Naturlàndia que ha projectat la corporació de Sant Julià de Lòria, ja que consideren que suposarà un dany irreparable per a la natura si finalment es materialitza. També van mostrar el seu optimisme sobre la resolució que pugui prendre el comitè permanent del Conveni de Berna del Consell d’Europa, perquè van posar de manifest que els consta que el secretariat d’aquest Conveni s’ha posat en contacte amb el Govern. Amics de la Rabassa també han programat per als dos mesos entrants una sèrie d’activitats per conscienciar la població sobre aquest projecte.

D’aquesta manera, avui mateix, a les 18.30 hores, tindrà lloc una passejada pel pla de Conangle dirigida per Martí Boada, geògraf, naturalista i doctor en ciències ambientals. El dijous 15 faran una assemblea general a què han convidat totes les persones que hi vulguin assistir; el 18 de maig al migdia faran un concert al pla de Conangle i el dimecres 28 hi haurà una conferència del doctor Josep Maria Mallarach. Al juny també se celebrarà una conferència, de Purificació Canals, presidenta de Depana. Tal com va destacar Anna Riberaygua, de l’ADN, l’opinió de tots aquests experts "certificarà" els arguments que defensen des d’Amics de la Rabassa.

També van explicar que encara estan pendents de la resolució de la Batllia i Josep Maria Goicoechea, d’Amics de la Rabassa, va insistir que "aquest territori té molt més valor del que ens volen fer creure". I Goicoechea va criticar novament el procediment que ha fet servir el Comú per tirar endavant aquest projecte.

ADN va entregar ahir a la premsa un estudi sobre el bosc de la Rabassa i va insistir que es tracta d’un bosc de gran importància, no tan sols per a Andorra, sinó per a tot el Pirineu, i van reiterar la consideració que hauria de ser preservat a través de declarar-lo parc natural. També van remarcar que ells defensen una sèrie de propostes concretes al projecte comunal molt més "viables" i a un cost molt inferior al que proposa la corporació comunal.

També van exposar que "si el Tobotronc és dolent, el que ve darrere és encara pitjor" ja que manifesten que malmetrà de manera irreversible algunes parts de la Rabassa.

Finalment, també van exposar que els ha "cridat l’atenció" l’actitud del ministeri de Medi Ambient en relació amb aquest projecte, i en aquest sentit van assenyalar que a la Rabassa hi ha, entre d’altres, dues espècies com ara el mussol pirinenc i el gall de bosc, que precisament Medi Ambient ha remarcat que cal protegir. Riberaygua constata la contradicció que hi ha entre aquesta alerta sobre la protecció necessària per a aquestes espècies i el fet que es permeti que es tiri endavant un projecte que pot fer "un mal irreversible". Les dues entitats van recordar també altres tasques de divulgació que han tirat endavant, com pot ser el fullet SOS Rabassa que van repartir.

Denuncien que el plom encara és al camp de tir

Josep Maria Goicoechea va posar ahir de manifest que el plom procedent de la munició que l’any passat ADN va denunciar que es trobava als voltants del camp de tir encara és allà. D’aquesta manera, Goicoechea va exposar que membres d’ADN han anat a inspeccionar la zona i van pogut comprovar com "els perdigons són allà, amb l’estat de descomposició corresponent". En aquest sentit, va assenyalar que tot i que la corporació es va comprometre a retirar-lo, únicament l’han amuntegat en un costat i es troba allà en estat de descomposició.

Cal recordar que arran de la celebració d’una prova de tir al colom, l’ADN va comentar que havien quedat restes de plom als voltants del camp de tir i que podien constituir un important contaminant per al medi ambient. La corporació comunal es va comprometre a prendre una sèrie de mesures per netejar la zona i per evitar, en el futur, la propagació en el medi de les restes de la munició.El Periòdic d'Andorra


El Consell d'Europa demana al Govern informació de Naturlàndia

Goicoechea diu que en el pitjor dels casos es podria expulsar Andorra del Comitè de Berna

Amics de la Rabassa i ADN inicien accions de sensibilització a la Rabassa per aturar el projecte

AINA MAURI I LISA
ANDORRA LA VELLA


El Consell d'Europa s'ha posat en contacte amb el Govern per demanar informació sobre el projecte de Naturlàndia. Arran de la carta enviada el dia 8 d'abril per Amics de la Rabassa i l'Associació per la Defensa de la Natura (ADN) al Consell d'Europa per denunciar la situació de risc que provoca el projecte de Naturlàndia, el Consell ha enviat una missiva al Govern demanant informació per contrastar les dades presentades pels ecologistes.
En la carta enviada per la presidenta d'ADN, Anna Riberaygua, es posa de relleu que el projecte de desenvolupament turístic s'ha iniciat "sense que hagi estat objecte d'un estudi complet d'impacte sobre el medi", i assegura que es posen en situació de risc la presència de diverses espècies incloses al Conveni de Berna, signat per Andorra. És per aquest incompliment d'una part del Conveni que el president d'Amics de la Rabassa, Josep Maria Goicoechea, va declarar que "en el pitjor dels casos, el Consell d'Europa pot decidir excloure Andorra del Conveni de Berna". El ministre de Medi Ambient, Xavier Jordana, va descriure aquesta afirmació com "una exageració", assegurant que des del Govern estan segurs que l'impacte que el Tobotronc no afecta el medi. Pel que fa a la resta del complex turístic, Jordana va assegurar que el Comú de Sant Julià no ha fet arribar els projectes parcials que acabaran de conformar Naturlàndia però que en tot cas, "si el projecte no estigués bé, l'Estat no el tiraria endavant".
Jordana va aclarir que el Consell d'Europa pot examinar si hi ha perillositat per l'hàbitat natural i convenir si el projecte és admissible segons les restriccions del conveni. Tot i així, Riberaygua va indicar que espera que aquesta acció permeti declarar la zona del Pla del Conangle com a parc natural i protegir-lo com a patrimoni natural. "Demanem que es cridi l'atenció al Govern perquè estan infringint els compromisos del conveni, ja sigui obrint un expedient de seguiment o enviant experts al terreny per veure les conseqüències que pot tenir Naturlàndia", hi va afegir Goicoechea.

ADAPTAR-SE A LA NATURA
Goicoechea va remarcar que cal informar la ciutadania que la negativa al projecte "no és un caprici", sinó que la zona té un interès natural important. Des d'Amics de la Rabassa s'ha defensat en tot moment que hi ha alternatives d'oci que es poden dur a terme a la Rabassa sense malmetre el medi i exercint un "turisme responsable". "Nosaltres parlem d'adaptar les activitats humanes al territori i engrandir una cultura d'ús sostenible del territori", va dir Goicoechea.
En aquest sentit, els ecologistes iniciaran un seguit d'activitats per donar a conèixer la diversitat natural de la zona per protegir la Rabassa. Aquestes accions comencen avui, amb una passejada al Pla de Conangle amb el doctor Martí Boada, geògraf, naturista i doctor en Ciències Ambientals.


RTVAAmics de la Rabassa torna a carregar contra el projecte de Naturlàndia

 


Si aquest dilluns Naturlàndia feia públiques les xifres de balanç de temporada, aqeust dimarts la Rabassa torna a ser notícia. El grup ecologista Amics de la Rabassa torna a carregar contra el projecte que, segons el seu parer, vulnera el patrimoni natural i cultural de la zona.

L'última acció que han portat a terme és la tramesa d'una carta a la presidenta del Comitè Permament del Conveni de Berna del Consell d'Europa. I és que Andorra s'hi va adherir l'any 2000 i, per tant, té l'obligació de prendre les mesures necessàries per assegurar la protecció de determinades espècies. Uns animals que, segons el grup, Naturlàndia posarà en perill. Amb l'objectiu d'apropar el bosc de la Rabassa a la ciutadania, també han organitzat diverses activitats per als propers mesos, com xerrades o concerts a Conangle.


 


Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal