Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Els Amics de la Rabassa aposten per la desaparició total del tir a Naturlàndia - Accident al Tobotronc

Imprimeix PDF

Premsa 01/09/2008


Bon Dia


Els Amics de la Rabassa aposten per la desaparició total del tir a Naturlàndia

per SMB


L’associació laurediana Amics de la Rabassa es va mostrar satisfeta amb la possibilitat que el camp de tir de la Rabassa pugui desaparèixer cap al gener de l’any vinent. El portaveu de l’associació, Josep Maria Goicoechea, va indicar que "un camp de tir no és compatible amb un projecte de natura", tot i que va precisar que "el projecte de Naturlàndia no era un projecte de natura".


A més, el portaveu no es va mostrar conforme amb la possibilitat de fer desaparèixer el camp de tir però mantenir el tir al plat com una activitat més del ventall de propostes de Naturlàndia. I és que, segons Goicoechea, el fet que se substitueixin els perdigons de plom per altres de menys contaminants d’acer o níquel i fer servir plats biodegradables no és suficient per preservar l’ecosistema, ja que només el "soroll de les escopetes" ja altera la natura de la zona, va comentar el portaveu, que va indicar que consegüentment l’única i millor solució és la supressió del camp de tir.


D’altra banda, Goicoechea discrepa dels dirigents del camp de tir, que van argumentar que l’equipament era una font d’ingressos per als comerços i establiments de la parròquia. A més de dubtar que això sigui així, el portaveu va indicar que "s’haurien de veure els comptes del camp de tir" i observar-ne el dèficit, sumat al fet que no aporta res als comerciants. Els Amics de la Rabassa aposten perquè desaparegui, ja que serà el millor per a tothom.Apapma


El secretari general de l’Associació per a la Protecció dels Animals, les Plantes i el Medi Ambient (Apapma), Miquel Bru, va assegurar ahir que "el fet que es tanqui el camp de tir no ens incumbeix mentre l’ús que se’n faci sigui el correcte". En aquest sentit, Bru va argumentar que "si hi ha un bon sistema de recollida no tenim cap inconvenient que es mantinguin les instal·lacions".


En tot cas, el responsable d’Apapma va recordar el seu posicionament "clarament contrari al tir al colom, per anacrònic" i va reflexionar sobre el fet que un possible tancament del camp de tir de la Rabassa no serviria de res "si aquest tipus de pràctica es passés a un altre lloc".


Pel que fa a la possibilitat assenyalada des de Naturlàndia de canviar el tipus de metall utilitzat a la càrrega dels cartutxos, Bru va assenyalar que "si el metall no és contaminant ni agressiu amb cap ésser viu, molt millor".

Ferida una treballadora del Tobotronc en caure del giny

per MMUna treballadora del Tobotronc va patir ahir una contusió toràcica en caure del giny mecànic, per causes que encara es desconeixen. Segons les primeres investigacions, l’empleada, andorrana de 46 anys, portava presumptament el cinturó de seguretat descordat en el moment dels fets. La dona va caure en arribar a un revolt des d’una altura de prop d’un metre i es va arrossegar pel bosc entre 15 i 20 metres, segons van explicar ahir fonts del departament de bombers.


L’empleada del Tobotronc va ser evacuada en helicòpter cap a les cinc de la tarda, en un rescat que es va allargar durant prop de tres quarts d’hora i en què van intervenir cinc efectius del Grup de Rescat, Immersió i Muntanya (GRIM) i diversos treballadors del SUM. Un helicòpter la va dur al camp tir de la Rabassa i els efectius del cos de bombers van haver d’immobilitzar-la i curar-li una ferida que s’havia fet a l’esquena.


Les primeres dades indiquen que la dona es va quedar inconscient després del cop, tot i que quan va tenir lloc el rescat ja havia recuperat el coneixement. No obstant això, segons els treballadors del cos especial, quan la van auxiliar la dona no recordava si realment havia perdut la consciència.


El departament de policia va obrir ahir una investigació per esbrinar les causes de la caiguda i les raons per les quals la dona no portava el cinturó cordat. Així mateix, des de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell se li va diagnosticar una contusió toràcica, amb trencament d’algunes costelles, i es va apuntar que "va arribar atordida" a l’hospital i que haurà d’estar "un parell de dies en observació".
El Periòdic d'Andorra


Una empleada de Naturlàndia resulta ferida de gravetat en un accident al Tobotronc


• La perjudicada va patir una contusió toràcica i estaria en observació


I. C.

SANT JULIÀ DE LÒRIA
Una empleada de Naturlàndia va resultar ferida de gravetat ahir a les instal.lacions del giny mecànic del Tobotronc. L'alerta va sonar quan feia estona que els companys no trobaven la perjudicada. Segons les fonts consultades, l'incident es va produir entorn del migdia i el cos de Policia no va rebre l'avís fins a les 13.40 hores. Moments després, la dona va ser traslladada a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell amb helicòpter. Agents de seguretat, membres del GRIM i la mateixa Policia investigaven les causes del sinistre moments abans del tancament d'aquest rotatiu.

Des de la direcció de Naturlàndia, Eugeni De Santiago va demanar prudència abans no es desprenguessin les primeres hipòtesis de com la dona andorrana de 46 anys hauria sortit acomiadada del giny mecànic. De Santiago va mostrar preocupació per l'empleada i va explicar que el protocol de seguretat de l'estació es va engegar immediatament després de conèixer el sinistre. El Tobotronc va romandre tancat durant tota la tarda d'ahir coincidint amb la pluja que va caure al Principat. Segons fonts de l'Hospital, l'accidentada va patir una contusió toràcica i estaria en observació en les pròximes hores.

 

Informatius.ad

 

Jornada d'ensurt a Naturlàndia amb final feliç


A Naturlàndia aquest diuemenge s'ha viscut un bon ensurt que, afortunadament, ha tingut un final feliç. Al matí una de les treballadores del tobotronc s´ha donat per desapareguda en no respondre ni al mòbil, ni per ràdio. Després de viure moments d´incertesa, a les quatre de la tarda, membres del GRIM han trobat la dona a vint metres de la instal.lació amb lesions, en principi, de poca importància.


L'empleada del tobotronc ha baixat per la instalació a dos quarts de dotze del migdia. La inquietud ha arribat minuts després, quan el carro que la transportava finalitzava el seu trajecte, sense la seva ocupant a l'interior. A tres quarts de dues de la tarda s'ha fet la denúncia per la desaparició de l'empleada i acte seguit s'ha iniciat el desplegament de rescat encapçalat pels membres del GRIM. A banda d'inspeccionar el llarg i ample del recorregut amb l'ajut dels gossos, un helicòpter no deixava de sobrevolar la zona. A dos quarts de quatre de la tarda s'ha aturat el Tobotronc i mitja hora més tard l'helicòpter ha aconsegiut trobar la dona.


A falta de confirmació de l'informe policial, tot sembla indicar que la treballadora, de quaranta anys, hauria estat embestida per carros que venien al seu darrera i, al no portar posat el cinturó de seguretat, hauria sortit precipitada a l'exterior. Membres del GRIM, acompanyats del màxim responsable de Naturlàndia, han accedit a la zona pel mateix Tobotronc, única via d'accés fins a l'accidentada. A les cinc de la tarda l'helicòpter l'ha evacuat, mentre l`equip sanitari esperava al camp de tir. Allà un equip medicalitazat ha fet una primera valoració amb resultat de fort traumatisme toràcic i possible fractura de costella. Acte seguit, i sis hores després de patir l'accident, l'empleada ha estat traslladada en el mateix helicopter a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

 

 

 

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal