Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

L’ABA proposa al comú que tots els bancs venguin títols de Naturlàndia

Imprimeix PDF

Premsa 25/09/2008 (2)

Diari D'Andorra

 L’ABA proposa al comú que tots els bancs venguin títols de Naturlàndia


L’ampliació de capital del parc temàtic es podria començar a fer entre final de novembre i principi de desembre
C. Berrio
Sant Julià de Lòria


• L’ampliació de capital de Naturlàndia arribarà en breu. Segons el comú de Sant Julià de Lòria, la venda dels títols es podria començar a fer entre final de novembre i principi de desembre. Així ho ha explicat el cònsol menor de la corporació, Enric Sangrà, que assegura que encara estan mantenint una negociació oberta amb els bancs per gestionar com es faria aquesta venda de títols. “Ens agradaria que mengéssim els torrons ja amb l’ampliació de capital”, comenta bromejant. Abans, però, caldrà tancar altres passos engegats: presentar el pla especial del projecte al Govern per obtenir-ne tots els permisos.
L’entitat o entitats bancàries que es farien càrrec de l’operació per comercialitzar els títols, no obstant això, encara són una incògnita. Amb tot, sembla que podria ser-ne més d’una. L’Associació de Bancs d’Andorra (ABA) els ha proposat, tal com comenta el número dos de la corporació, que s’obri als cinc bancs del país: “La idea inicial era que una entitat agafés tot el grup d’accions, el 49 per cent, i les vengués. I que les que no es venguessin, se les acabés quedant. Però ara l’ABA ens està dient que per què no hi participen tots.”
El preu de les 280.000 accions que es col·locaran en principi s’ha fixat en 35 euros per títol. L’ampliació de capital ascendirà a uns 9,8 milions, una quantitat que es destinarà a construir el parc d’animals. L’objectiu del comú lauredià és que bona part del 49 per cent del paquet d’accions –el 51 per cent restant quedarà en mans de la corporació local– que es comercialitzin acabin a mans dels veïns de la parròquia, per fer-los partícips del projecte, tal com es va fer amb Caldea.

Empreses foranes interessades
Enric Sangrà també exposa que, actualment, el parc temàtic està tenint molt èxit entre el sector empresarial. Així, doncs, assegura que tenen “moltes empreses al darrere, i no tan sols del país, sinó també de fora, que estan interessades a participar en el projecte de Naturlàndia”. Aquesta situació s’emprèn amb optimisme des de la corporació, ja que comenten que els resultats econòmics de l’estiu –que es presenten avui mateix– han estat positius, tot i que la situació financera global és delicada. “En el futur de Naturlàndia, l’objectiu no és fer malbé la muntanya, sinó a la inversa. El que volem és potenciar aquest lloc meravellós que és la Rabassa”, reitera el liberal. Si les diferents etapes evolucionen sota el calendari previst, les obres per construir la resta de zones del parc començarien l’any vinent i es donarien per tancades el 2011. Llavors, l’espai de multiactivitats s’obriria del tot al públic.

“Si la innovació es fa aquí és per algun motiu”
Aquesta setmana, els responsbles de la instal·lació han presentat un sistema tecnològic d’informació interactiva, amb sis pantalles tàctils, que s’ha implantat a la zona del Tobotronc. “Aquesta empresa, que és internacional, fa aquest primer pas i l’important repte tecnològic i d’innovació. I si ho fa a Naturlàndia és per algun motiu”, posa en relleu el cònsol menor de la parròquia. Amb aquests aparells s’incidirà en les mesures de seguretat. Quatre dels suports que es posaran en marxa a l’àrea del bosc de la Rabassa seran exteriors i serviran com a canal d’informació entre els gestors del parc temàtic i els usuaris. Segons remarquen des de l’empresa mitjancera i distribuïdora de la tecnologia al país, Terra Agent, el de Naturlàndia és el primer parc lúdic a Europa que incorpora aquest sistema tecnològic. Les pantalles tàctils s’estendran més endavant al centre de Sant Julià per promocionar el sector turístic.

 

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal