Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

EIs opositors a Naturlandia presenten vint al·legacions

Imprimeix PDF

Premsa 20/09/2008

Diari d'Andorra

EIs opositors a Naturlandia presenten vint al·legacions


ADN i Amics de la Rabassa denuncien mancances en el pla especial

EIs grups opositors al projecte de Naturlandia van presentar ahir vint al·legacions al pla especial aprovat pel comú. Amics de la Rabassa considera que "és poc seriós".

C. BERRIO
Andorrala Vella

L'Associació en Defensa de la Natura (ADN) va lliurar ahir les al·legacions al pla especial de concreció d'usos i condicions d'edificació d'equipament comunitari a la zona. El portaveu d'Amics de la Rabassa, Iosep Maria Goicoechea, va denunciar que la corporació pretén aprovar tot el projecte de Naturlandia a través del pla especial. "Això no és així, s'ha de limitar als usos i les condicions d'edificació i no pot pretendre res més", va advertir. Per contra, considera que existeixen mancances sobre els continguts que ha d'incloure un pla especial. Per exemple, manca especificar els perímetres de protecció, segons constata Goicoechea. "És molt greu que ni tan sols contingui un avantprojecte director i és agosarat fer constar que s'elaborarà amb posterioritat", manifesta la vuitena al·legació. Tampoc no queden clares les superfícies exactes, segons els organismes. El text que han presentat els grups opositors alerten que "semblen excessius els límits d'edificabilitat proposats en les àrees d'ocupació principal, que totalitzen 46.380 metres quadrats de superfície construïda en paratges alpins tan fràgils. Pel que fa a l'àmbit mediambiental, els ecologistes també adverteixen que falten informes específics d'impacte ambiental que no consten en el dossier sotmès a exposició pública. En canvi, ADN i Amics de la Rabassa  constaten que la informació inclou la voluntat de modificar l'estat actual del terreny amb "importantíssims moviments de terres".

INFORMACIÓ 'INSUFICIENT'
En aquest sentit, les associacions també critiquen que el plec de dossiers conclogui que es tracta "d'anàlisis preliminars". "Manca contingut i aprofundiment i per tant, informació, o insuficiència de la mateixa perquè la documentació de referència pugui tenir caràcter de pla especial", exposa la tretzena al·legació. En la mateixa línia, es mostren "preocupats" en observar que "la majoria d'aspectes contemplats ho estan de manera superficial". La possible repercussió sobre fauna també resulta
motiu d'al·legació. "S'estan preparant danys irreversibles", auguren. Les associacions adjunten un llistat de les especies que poden estar en perill o ser vulnerables, partint de la classificació del conveni de Berna. Els grups especifiquen al final del text que s'oposen "rotundament" a l'aprovació del pla especial.

 

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal