Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Els ecologistes d'Andorra denuncien el risc d'allaus i despreniments a la zona del Tobotronc

Imprimeix PDF

Premsa12/11/2008I


Informatius.ad


ADN i Amics de la Rabassa demanen l'aturada cautelar del TobotroncL'Associació per a la Defensa de la Natura i la plataforma Amics de la Rabassa han presentat un nou escrit a la Batllia demanant l'aturada cautelar del Tobotronc. Segons els ecologistes, els motius són que la instal·lació travessa una zona amb risc geològic i també un tram amb risc d'allaus.Les dues associacions han presentat aquest dimecres a la premsa aquest escrit, que s'afegeix a la resta, en el context de les causes obertes contra Naturlàndia i el Tobotronc. Després de recórrer el camí de servei que segueix el tobogan, alguns membres d'ADN i Amics de la Rabassa van comprovar amb un GPS que les coordenades geogràfiques d'alguns punts per on passa el giny mecànic són dins la zona de risc geològic mitjà. Segons aquest mapa cartogràfic , el Tobotronc, definit amb la línia negra, travessa una àrea taronja, considerada de perillositat mitjana.


El giny passa també pel Pla de l'Albasa, una zona amb risc d'allaus, segons el mapa de localització de La Rabassa, que les associacions han obtingut del Ministeri d'Economia i Agricultura. Des que es va plantejar el projecte de Naturlàndia, els ecologistes s`hi oposen perquè creuen que és un parc temàtic que podria situar-se a qualsevol altre zona, i així no es malmetria un espai únic com és La Rabassa. L'alternativa que proposen les associacions és promocionar turísticament la zona, com un indret de natura i tranquil·litat, que serveixi d'entrada al Parc Natural de la Vall del Madriu - Perafita - Claró. Una opció que no inclou, és clar, un tobogan alpí.

Agència Catalana de notícies


Els ecologistes d'Andorra denuncien el risc d'allaus i despreniments a la zona del Tobotronc

 

ACN // 12.11.2008 // 14.45 h

 

Andorra la Vella.- Amics de la Rabassa i ADN han explicat aquest dimecres que un informe de l'Àrea de Transport i Energia del Ministeri d'Economia diu que el trajecte del Tobotronc està ubicat, en certs trams, en zona de riscos de despreniments, i han lamentat que aquest informe no s'hagi tingut en compte a l'hora de redactar el projecte d'aquesta atracció turística situada a Sant Julià de Lòria i en funcionament des de febrer d'enguany. D'altra banda, també han constatat que el Tobotronc transcorre per una zona de risc d'allaus. Es per això que han inclòs aquesta informació a la denúncia que ja van presentar a la Batllia demanant l'aturada cautelar de la instal·lació.

 

 

 ViureAlsPirineus.cat

 

Andorra

Denuncien el risc d'allaus a la zona del Tobotronc

 

Notícia publicada el 12 de novembre del 2008 a les 16:50. Arxivada a la categoria Actualitat

 

Amics de la Rabassa i ADN han explicat aquest dimecres que un informe de l'Àrea de Transport i Energia del Ministeri d'Economia diu que el trajecte del Tobotronc està ubicat, en certs trams, en zona de riscos de despreniments, i han lamentat que aquest informe no s'hagi tingut en compte a l'hora de redactar el projecte d'aquesta atracció turística situada a Sant Julià de Lòria i en funcionament des de febrer d'enguany.

Fotografia relacionada amb la imatge Josep Maria Goicoechea i Ana Riberaygua

D'altra banda, també han constatat que el Tobotronc transcorre per una zona de risc d'allaus. Es per això que han inclòs aquesta informació a la denúncia que ja van presentar a la Batllia demanant l'aturada cautelar de la instal·lació.

El president  portaveu de l'associació d'Amics de la Rabassa, Josep Maria Goicoechea, ha explicat en roda de premsa que un informe de l'Àrea de Transport i Energia del Ministeri d'Economia, datat de l'estiu del 2007, diu que el trajecte del Tobotronc està ubicat , en certs trams, en zona de riscos de despreniments i que 'és summament recomanable que el projecte sigui completat amb un estudi tècnic de detall del risc'.

Han informat que a ells no els consta que s'hagi dut a terme tal estudi ni que s'hagin aplicat mesures específiques adequades. És per això que reiteren la seva visió de què el Ministeri d' Ordenament Territorial 'no ha fet bé la seva feina'.

D'altra banda han constatat en el mapa de risc d'allaus de la Rabassa que el Tobotronc transcorre també per alguns trams catalogats com a perillosos. Per aquests motius, divendres passat van presentar un informe a la Batllia on deixen constància d'aquests dos perills per als usuaris. Aquest informe passa a formar part de la denúncia anteriorment presentada on demanaven l'aturada cautelar de la atracció.

La presidenta de l'Associació de Defensa de la Natura (ADN), Ana Riberaygua, ha aprofitat per reiterar la seva posició en contra del projecte de Naturlàndia, argumentant que és possible generar negoci de manera sostenible i essent respectuós amb l'entorn, i que la zona on es vol fer aquest parc temàtic 'és única al món i s'ha de preservar'.

( XXX correcció AR)

 

Comentaris

#1 Uriel (12/11/2008 17:39)

Estan carregant-se les muntanyes i el país. Són uns inconscients.

#2 Cap sorpresa (12/11/2008 20:01)

No és una sorpresa. Segueixen en la mateixa línea, primer fer i desprès pensar. Suposo que els personatges amb responsabilitats i diners deuen pensar que si s'acaben de carregar el país sempre podràn anar a viure còmodament on més els plagui.


Mentres a riure les seves gràcies i permetre que baixin tots els residus imaginables i per tots el mitjans possibles. A més, els farem un aeroport per les seves necessitats. Com comenta Uriel són uns inconscients, però nosaltres una mica rucs.

#3 Xavi D (13/11/2008 21:14)

Estic d'acord amb tot això. Moltes felicitats a tots els que es cuiden de la natura tal com és. La naturalesa és sabia i n'hem d'apendre molt. Molts ànims a l'associació.Però... si hi ha risc d'allaus o desprendiments, algú es podria fer malt i això és molt greu.

 

 

[ TORNA ]Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal