Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

El que serà realment Naturlàndia: poca natura i molta ‘landia’

Imprimeix PDF

 

Premsa 11/12/2008

Bon Dia

Opinió

 

El que serà realment Naturlàndia: poca natura i molta ‘landia’

Santiago Pijuan

 

De fet, Naturlàndia serà un parc d’atraccions completat amb animals, que si bé són naturals estaran privats de llibertat i en un entorn artificial que voldrà imitar la natura.

 

Els noms amb què es designen les futures instal·lacions de Naturlàndia volen fer creure el que no és: “refugi d’entrenament en altura amb una vuitantena de places”. En realitat és un hotel de luxe amb spa , jacuzzi , gimnàs, etcètera. Pregunta: ¿d’on trauran l’aigua que consumirà aquesta instal·lació i els seus clients? 80 habitacions que s’han de netejar, tovalloles, roba de llit, banys, dutxes, cuina... ¿Perforant una capa freàtica que pot afectar les fonts que brollen a altituds inferiors? ¿On aniran a parar les aigües residuals?

 

En el projecte també hi ha un amfiteatre de 1.000 places, amb música ambiental molt eficaç per no sentir els sons del bosc ni dels ocells, que estaria destinat a veure com volen rapinyaires ensinistrats. En altres llocs he vist espectacles d’aquesta mena, on tenen uns senzills bancs clavats directament a terra, que potser és més rústic però suficient per veure volar uns ocells, i SENSE música. Com que aquesta exhibició no dura gaire estona i, a més, es pot repetir diverses vegades al dia, ¿són necessàries 1.000 places?


Els altres animals salvatges estaran tancats en un espai relativament reduït, la qual cosa els podrà provocar problemes de salut, com s’ha vist en altres parcs. Per molt que s’hi construeixi un decorat que imiti l’entorn natural, l’animal ja sabrà que és fals i l’espectador difícilment s’arribarà a creure que l’animal en qüestió es troba al seu medi.


Els animals mengen i, naturalment, defequen; per tant, s’han de netejar periòdicament. Pregunto de nou: ¿d’on surt l’aigua i on van els excrements acumulats i concentrats en un espai reduït? ¿Les filtracions contaminaran les fonts ja a 2.000 metres d’altura? ¿Com ho faran a l’hivern quan l’aigua es geli? ¿Tindran calefacció? ¿Què passarà amb els ritmes naturals d’hivernació? ¿Representarà més despesa i contaminació, sense comptar amb l’agressió que s’infligeix a aquestes espècies? ¿Respecte pels animals?


Aquesta mena de parcs només se solen visitar una vegada, o molt de tant en tant, i la visita no dura més d’un dia. Això fa que la clientela no sigui assídua i regular i tampoc es queda a pernoctar, justament el contrari del que necessitem i el que reclamen els hotelers del país.


El fet que estigui a 2.000 metres no aporta cap valor afegit. Un parc temàtic similar es pot construir en un altre lloc i tindrà el mateix atractiu sense destruir res del que ara existeix, que una vegada destruït serà irrecuperable per molts diners que s’hi esmercin. (Un prat alpí no es pot sembrar.) El planell de Conangle quedarà afectat per les construccions, tanques de formigó, llacs, galeries soterrades amb els moviments de terres corresponents, i el pas i les maniobres de maquinària pesant. ¿Això és respecte per la natura?


Una altra pregunta: ¿quant de temps durarà aquest atractiu? Ara serà novetat, ¿i després, què?


Malgrat el que se’ns vol fer creure, aportarà molt poc a la parròquia. Si els visitants hi troben allà botigues, bars, restaurants, hotel, aparcament... ¿¿baixaran a Sant Julià a comprar, a dinar o a passejar, quan estem mancats d’aparcaments, de parcs, etcètera?? No ho crec.


A causa de l’extraordinària campanya publicitària desenvolupada aquests darrers temps per promocionar Naturlàndia, i mai vista abans per promocionar la Rabassa, els ingressos s’han multiplicat per cinc , segons es va publicar a la premsa a finals de setembre. ¿No en tenim prou? ¿No volem evitar la massificació, segons diuen?


Llavors, ¿per què volem destruir i alterar una part important d’un dels boscos més bonics d’Andorra, per construir-hi una falsificació de la natura? En aquest bosc encara es pot gaudir de certa tranquil·litat, envoltat de natura real i autèntica a pocs minuts del centre del país, de la qual fins ara pot gaudir tothom, tant turistes com els mateixos habitants del país (en qui també s’ha de pensar). ¿Què en quedarà, després?


En altres llocs s’han adonat del valor que té l’entorn original, i que ben comercialitzat, senyalitzat, cuidat, etcètera, se’n pot treure un millor profit amb menys despesa. I si volem anar una mica més enllà i veure cap a on hauríem d’anar, pensant realment en el futur, podem consultar, com un de molts exemples: http://www.nationalparks.gov.uk/index. Htm.


Un menorquí em va dir: Nosaltres vivim molt bé a Menorca, i per tant, també s’hi troben bé els que vénen de fora. Podríem tenir més turisme fent més discoteques, atraccions, etcètera, però perdríem la tranquil·litat que nosaltres volem i que busquen els que ens visiten. Per reflexionar.

 

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal