Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Preguntes al Cònsol Major de Sant Julià de Lòria - Diari Obert

Imprimeix PDF

Premsa 04/02/2009

Diari Obert

"Els Amics de la Rabassa han triat el diàleg a través de la Batllia"

Representants de tres col·lectius de la parròquia, els jubilats, els empresaris i els Amics de la Rabassa accepten el repte d'entrevistar el cònsol.

Adrià Pintat, tresorer de l'Associació de comerciants, remet les seves preguntes per escrit.


MARCEL BESOLÍ.

La gent gran vol tenir un tanatori perquè els és dificultós desplaçar-se.

Espero que sigui una realitat aviat de la mà de la germandat de Sant Julià, que ha arribat a un acord per disposar d'un local a Cal Germà, darrere l'església, i el comú hi col·laborarà. Esperem que al llarg de l'any es pugui tirar endavant.

MARCEL BESOLÍ.

El restaurant de dia per als padrins és una mancança molt significativa.

Els darrers comicis ens vam comprometre a fer un centre d'atenció diürna, un concepte molt més ampli. Hem tingut contactes per disposar d'un terreny que ens ha ofert una Causa Pia. El que no farà el comú és gestionar-lo perquè s'ha de deixar en mans professionals. El que sí farem és posar-nos d'acord amb els propietaris i el grup inversor perquè es pugui fer.

PILAR PIJOAN.

Davant l'elevat cost de Naturlàndia, s'ha fet un estudi de les despeses que suposarà i del que aportarà als hotels i comerços?

Faré una puntualització, ja que representes els Amics de la Rabassa. Heu demanat hora diferents vegades i ja vaig dir-vos quan es va aprovar el pla especial que heu triat dialogar amb el comú a través de la Batllia. Per tant, no entraré en polèmiques. Hi ha una valoració que tothom ha fet. Sant Julià és un poble residencial i que té el comerç i els hotels que té. Els hotels són els darrers que s'omplen perquè els serveis turÍstics no són prou punters. El que pretén Naturlàndia és fer el que han estat les pistes d'esquí en altres parròquies. Si el comú i el sector privat fan aquest esforç, els particulars haurien de seguir. He estat a Fitur i us puc dir que els professionals tenen molt interès en el Tobotronc i en el projecte futur.

ADRIÀ PINTAT.

Quan i com es realitzaran les obres al Prat Gran i quin atractiu tindran?

Per dinamitzar la parròquia ens basem en tres eixos: l'oferta turística amb Naturlàndia, l'oferta educativa amb la ciutat universitària. El tercer pilar és buscar una nova via de desenvolupament. Al Prat Gran hem promogut fires i esdeveniments. Ha vingut gent i s'ha generat consum. És una pota que permet encarar la via del turisme de negocis. El projecte s'ha de recolzar en un hotel i serveis que aportin dinamisme. El comú pot liderar, però cal inversors privats.

MARCEL BESOLÍ

Suggeriria que es convoqui també un consell de la gent gran

Podem impulsar-ho, tal com hem fet amb el de joves.

PILAR.

Per què s'ha triat un projecte com Naturlàndia que potencia el turisme de masses, localitzat lluny del poble i que no hi dóna vida?

Crec que ja he respost. El desenvolupament no es basa només en Naturlàndia.

PILAR.

Volem la Rabassa com està. Una cosa al poble seria més útil i donaria més vida.

Hi ha un conjunt de projectes que han d'impulsar la parròquia. Pensem que la Rabassa pot ser un atractiu més, com ho és Grau Roig. serà bo per a la parròquia i per a tot el país. demanaria que s'hi cregués una mica.

PILAR.

Tothom és lliure de creure-hi,o no, però s'ha de creure també en la natura. Com es justifica que es tanqui l'accés al bosc de la Rabassa per un projecte amb dubtes sobre la viabilitat econòmica i que malmet la natura! Demanem reflexió. La gent no vol masses, vol tranquil·litat.

És una opinió que no compartim. Pels Amics de la Rabassa es fa malbé la natura, pel comú es respecta. Andorra viu dels onze milions de visitants. És normal que Sant Julià vulgui també treure'n profit. A partir d'aquí estem en dos lògiques diferents i en un diàleg a la Batllia. Jo el que menys vaig agrair als Amics de la Rabassa, gent que conec i amb alguns dels quals hem compartit projecte partit, és que quan es va fer la presentació de Naturlàndia el desembre del 2006 i fins que no es va fer el tobotronc l'any 2007, no en vaig veure cap. No van venir a veure el cònsol o l'amic perquè els expliqués. Van anar de seguida a un manifest en contra obertament. Tothom té el diàleg que té. Estem on estem i les coses faran el seu camí.

PILAR.

Estem aquí per parlar amb el cònsol com a gent de Sant Julià i el Diari ens ha donat l'oportunitat.

Parlar és difícil mentre hi hagi processos judicials. Diàleg tant com vulguis, però no mentre estiguin en la via de la justícia.

ADRIÀ.

La remodelació de la plaça major pretén reforçar la ciutat universitària. Serà una projeccció teòrica o pràctica?

Es treballa conjuntament amb el Govern i els veïns. El comú té el .paper de replantejar una reorganització de finques. S'han fet diverses propostes. És un projecte complex i aquÍ s'hi afegeix una nova qüestió que espero que es resolgui aquest trimestre. El projecte està afectat per la definició de l'entorn de protecció. Espero tancar les propostes aquest semestre i començar les obres el 2010.

ADRIÀ.

Hi ha al comú un interlocutor amb els empresaris.

El departament de turisme i comerç està a disposició. També hi ha la taula de turisme.

 

 

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal