Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

El plom acumulat a la Rabassa

Imprimeix PDF


Premsa 01/04/2009

El Periòdic d'Andorra
LA TRIBUNA
El plom acumulat a la Rabassa
• Avui no tenim l'excusa de la ignorància, però sí l'obligació de preocupar-nos per l'impacte de Naturlàndia

MERITXELL Fiter - Amics de la Rabassa.

L'acumulació de plom a la Rabassa a causa dels perdigons dipositats als voltants del Camp de Tir és un bon exemple de les conseqüències fatals a què pot portar una manca de previsió en iniciar una intervenció en la natura sense una valoració acurada de l'abast de les seves conseqüències.
El plom és un verí molt potent que ens envolta silenciosament i fatalment: no el podem veure, no té sabor ni olor.

La intoxicació per plom té efectes molt nocius sobre la salut dels humans i de la fauna salvatge o animals domèstics. Les vies de contaminació més freqüents per a les persones o els animals són la seva ingesta mitjançant aigua contaminada o la inhalació de partícules d'un terreny contaminat.
La intoxicació és lenta i especialment perillosa per als infants (tant després de néixer com en estat fetal) als quals afecta el 40%, més que als adults; i mentre que els mateixos adults es poden recuperar si s'atura l'exposició, en els infants no és així. Per als adults la recuperació completa de la intoxicació per plom pot durar de mesos a anys. Per als infants, les conseqüències són fatals, ja que haurà afectat de manera irreversible i no recuperable el seu sistema neurològic, ossi i sistema sanguini, provocant una reducció del coeficient intel.lectual i retard del creixement corporal, problemes auditius, del comportament o atenció, lesió renal, hepàtica i anèmia, i, en cas d'intoxicació severa, convulsions, coma o fins i tot la mort.

ELS SÍMPTOMES
de la intoxicació amb plom poden abraçar irritabilitat, comportament agressiu, inapetència i falta d'energia, dificultat per a dormir, mals de cap, dolor i còlics abdominals --¡atenció als boletaires, que poden intoxicar-se amb la ingesta de bolets contaminats i presentar aquests símptomes de forma més inespecífica!
A la Rabassa, després de dècades d'acumulació de plom al sòl i malgrat les múltiples denúncies de les associacions ecologistes, ens trobem amb una extensió desconeguda de metres quadrats contaminats i amb la generació d'un residu altament tòxic que els països veïns no volen assumir. La terra contaminada s'haurà de guardar en contenidors a les proximitats del Camp de Tir per sempre més. El terreny contaminat necessitarà anys de recuperació i un perímetre de protecció en què els ciutadans d'Andorra no podran ni collir bolets, ni fer altres activitats. El cost econòmic d'aquesta imprudència, 400.000 euros, el pagarem tots amb els diners públics que aportem com a contribuents.

DIUEN ELS
responsables que l'aigua no està contaminada, però no sabem que passarà el dia en què la filtració sigui prou fonda i afecti els cursos d'aigua subterrània, ni coneixem si el residu acumulat produirà noves filtracions. Fa 25 anys, quan es van iniciar les activitats del Camp de Tir, ningú es qüestionava els efectes nocius del plom per la natura i per la salut de les persones, ni es podia preveure l'alt cost econòmic i mediambiental que ha suposat. Avui no tenim l'excusa de la ignorància, però sí l'obligació de preocupar-nos per l'impacte que el projecte Naturlàndia pot tenir en el futur.
Retinguem com a exemple l'acumulació de plom a la Rabassa, on el bosc més amunt del Camp de Tir és encara un espai net i no tornem a equivocar-nos amb la construcció de Naturlàndia que suposarà, una vegada més, una manipulació del territori de conseqüències imprevisibles. ¿Estem disposats a pagar-ne un preu tant pesant com el que estem pagant pel plom del Camp de Tir?

 

 

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal