Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Els comerciants lauredians creuen que Naturlàndia en realitat “no existeix”

Imprimeix PDF

Premsa 09/12/2009

Diari d'Andorra

El representant dels botiguers afirma que no s’ha dut a terme el projecte tal com s’havia configurat

DIMECRES, 09 DE DESEMBRE DE 2009 08:43 - A.G. / C.A. - Sant Julià de Lòria

El teixit comercial de Sant Julià de Lòria creu que la corporació laurediana hauria d’invertir més a la parròquia i es mostra insatisfet per com s’ha desenvolupat el projecte de Naturlàndia els últims anys. “Naturlàndia no existeix. No s’hi han fet les coses que es van planificar.

En aquests moments només hi ha el camp de neu i el Tobotronc”, va opinar el president de l’Associació de Comerciants i Empresaris Lauredians (ACEL), Joan Capdevila. Els botiguers destaquen que tot i les inversions que s’han dut a terme a la Rabassa “no hi hagut cap repercussió econòmica” entre els habitants del nucli lauredià.

“No notem una afluència de visitants més gran a la parròquia”, va manifestar el president de l’associació, que va afegir-hi que “els comerços tradicionals, els que no són gran superfícies, tanquen les portes diumenge perquè si obrissin perdrien diners. Els caps de setmana són fluixos a Sant Julià”. Capdevila defensa que si sortís a compte, les botigues estarien obertes diumenge.


El representant dels comerciants es mostra crític amb Naturlàndia. Després que el Diari informés ahir que el projecte es manté aturat per la falta d’inversió del sector privat, els botiguers creuen que ha arribat l’hora que es redefineixi la iniciativa. Capdevila va comentar que no s’han complert les expectatives que es van crear fa tres anys –quan es va presentar tot el que es volia a la Rabassa– i que el comú ha de seguir una altra estratègia per dinamitzar la parròquia.

Crida al consens

Des de l’ACEL van apuntar que s’han de crear noves dinàmiques per revifar l’economia parroquial, però que s’han de fer els projectes consultant els habitants de la parròquia. “Fa falta consens per definir les diferents iniciatives. Saber què opina la gent d’aquí i destinar més diners a les coses del dia a dia”, va afirmar Capdevila. De fet, va dir que Sant Julià podria ser un dels grans centres comercials del país si hi hagués voluntat política.

L’oposició del comú s’ha afegit a les veus crítiques de Naturlàndia i s’alineen amb els comerciants a l’hora de reclamar a la corporació que pensi més en el nucli. “No hi ha un retorn de totes les inversions que s’han fet a Naturlàndia”, va assegurar el líder de Segle 21, Patrick Frases. També va comentar que si “des de fa tant temps que l’equip de govern posposa la data d’entrada de capital privat és perquè no hi ha inversors interessats”. L’oposició creu que “no hi ha cap projecte” i que el comú no sap com conduir la situació. De fet, Frases va assenyalar que quan el comú ha tingut diners han anat construint algunes coses a la zona. “El Tobotronc es va construir per crear un impacte electoral”, va dir.

Des de Segle 21 consideren que hi ha aspectes de la iniciativa que han de canviar. “Hem de tenir en compte que ja hi ha coses fetes i que el projecte ha de ser assumible”, va declarar Frases. L’oposició posa en dubte que el Tobotronc sigui un atractiu de la parròquia, ja que “no tothom està disposat a fer disset quilòmetres per pujar a una atracció i gaudir-ne només una estona”. Per Frases, no s’han complert les expectatives.


EL COMÚ FARÀ UN PROMOCIÓ PER BUSCAR INVERSORS


El comú de Sant Julià de Lòria farà una promoció a dins i a fora del país per buscar inversors privats que vulguin implicar-se en el projecte de Naturlàndia. Aquesta començarà després de les vacances nadalenques. “Els experts ens han aconsellat fer la promoció un cop passin les festes”, va comentar el conseller de turisme, Enric Naudi. Després de Nadal sortiran a la venda les accions i va assegurar que aquest cop aquesta operació no es retardarà més.

El conseller afirma que “és fals que Naturlàndia estigui aturat per falta d’inversors privats” i segons explica “ara és quan el projecte està més fort”. Des del comú asseguren que la venda d’accions s’ha demorat tan perquè s’havien d’obtenir diferents permisos i resoldre alguns temes que estaven pendents a la Batllia.


[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal