Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Els Amics de la Rabassa exposen a Vicenç Alay el projecte de parc natural

Imprimeix PDF

Premsa 23/12/2009

Periòdic d'Andorra

REUNIÓ DELS AMICS DE LA RABASSA AMB EL MINISTERI DE MEDI AMBIENT

- Els ecologistes treballaran amb els tècnics la proposta de parc natural

- El col.lectiu valora positivament que el Govern hagi escoltat el seu projecte. - L'alternativa vol fer compatibles la preservació de l'entorn i l'economia

EVA ARASA - ANDORRA LA VELLA

Els Amics de la Rabassa es van reunir ahir amb el ministre d'Ordenament Territorial i Medi Ambient, Vicenç Alay, amb l'objectiu de presentar-li el projecte que el col.lectiu va elaborar com a alternativa a Naturlàndia. Encara que no hi ha cap data prevista per a una nova reunió, l'entitat farà arribar al Govern tota la documentació de què disposen, relativa a Naturlàndia --projecte de parc temàtic que tira endavant el Comú de Sant Julià de Lòria.

 Així mateix, els Amics de la Rabassa preveuen seguir en contacte amb els serveis tècnics de Medi Ambient, de manera que puguin disposar de més elements per elaborar la seva proposta de parc natural de la Rabassa i el Conangle.

El ministre Alay, al fons, es reuneix amb els Amics de la Rabassa, ahir. Foto: SFG

L'agrupació ciutadana valora positivament la trobada que, tot i que es va cloure sense cap compromís concret de les parts, sí que va servir per donar a conèixer un projecte que pretén compatibilitzar la preservació dels entorns naturals de la Rabassa i el Conangle amb la dinamització econòmica de la zona. Com a membre d'Amics de la Rabassa, Josep M. Goicoechea insistia ahir que l'agrupació, igual que el Comú lauredià, defensa la revitalització econòmica de la parròquia, però "amb un projecte sostenible i que respecti la natura, encara que això vulgui dir que el benefici econòmic sigui menor i que els guanys triguin més temps en arribar".

Goicoechea es va mostrar sorprès perquè, aparentment, el Govern no coneixia oficialment el projecte de Naturlàndia, almenys en el seu conjunt. Segons Goicoechea, això és conseqüència del fet que "el Comú ha presentat el projecte de manera fragmentada, de manera que s'han generat algunes confusions i, fins i tot, hi ha qui es pensa que Naturlàndia és només el Tobotronc".

La reunió d'ahir va aplegar representants d'Amics de la Rabassa, el ministre d'Ordenament Territorial i Medi Ambient, Vicenç Alay, i també els directors de Medi Ambient i de Patrimoni Natural, així com un parell de tècnics de Govern. La plataforma ciutadana valorava especialment "el fet de trobar, per primera vegada, una Administració que escolta, i amb atenció, les nostres propostes".

Els Amics de la Rabassa pretenen que aquest entorn forestal aculli activitats lúdiques i esportives "enmig de la natura, no pas transformant la natura".

 

Diari BonDia Andorra

Els Amics de la Rabassa exposen a Vicenç Alay el projecte de parc natural

Nacional - Societat

Escrit per M.M.

Dimarts 22, Desembre de 2009 23:41


Una delegació dels Amics de la Rabassa es va trobar ahir amb el ministre d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Alay, per exposar-li la proposta de convertir la Rabassa en un parc natural com a alternativa a Naturlàndia.

 L’entitat, que ja va presentar la iniciativa a l’anterior Govern, insisteix que el projecte del Comú de Sant Julià de Lòria parteix d’una fórmula “caducada i molt costosa” i assegura que la iniciativa proposada serviria per “desenvolupar Sant Julià d’una manera real i respectuosa amb el medi”, segons va explicar ahir la representant dels Amics de la Rabassa Anna Riberaygua.

El projecte de parc natural està dividit en tres zones, per a les quals hi ha diverses propostes concretes. L’entitat ecologista proposa que el camp de tir es converteixi en un espai que podria acollir des d’un centre d’alt rendiment de medicina esportiva fins a un centre de recuperació de fauna autòctona o d’investigació d’alta muntanya. En un segon nivell, es proposa la creació d’un centre d’interpretació, amb alternatives per fer excursionisme o passejades en cavall. Finalment, l’entitat ecologista proposa que en un tercer nivell s’instal·li un centre d’interpretació relatiu a l’entrada a la vall del Madriu i un punt d’aprenentatge d’esquí de muntanya i de fons.


Diari d'Andorra

Amics de la Rabassa considera que Naturlàndia ha “caducat”

El col·lectiu aposta perquè es protegeixi la zona convertint-lo en parc natural

DIMECRES, 23 DE DESEMBRE DE 2009 08:54 - Toni Solanelles - Andorra la Vella

 “Ens han escoltat i han assegurat que prenien nota.” De compromís, cap ni un. De sintonia, de sensibilitat, tota la que es vulgui.

Diferents representants d’Amics de la Rabassa es van reunir ahir amb responsables del ministeri de Medi Ambient, amb el titular de la cartera, Vicenç Alay, al capdavant, per exposar-los el pla alternatiu que tenen per al bosc lauredià. Per a la zona laurediana. El que seria l’alternativa a un projecte, el de Naturlàndia, que Anna Riberaygua, una de les integrants del col·lectiu ciutadà, va considerar “caducat” i contrari als productes turístics i ecològics de muntanya que ara tenen èxit. Amics de la Rabassa va exposar al ministre la necessitat d’apostar per un parc natural a la zona, que “no vol dir que no s’hi pugui fer res” i que no s’hi puguin compaginar utilitats “per a interessos turístics”.

Riberaygua va reconèixer que la posició dels diferents responsables governamentals no va anar més enllà d’escoltar. Però tot i així es va mostrar satisfeta. I va ser força crítica amb la viabilitat de Naturlàndia més enllà de l’impacte mediambiental que tindria. “No té cap perspectiva de futur”, va dir la integrant d’Amics de la Rabassa, que va assegurar que el comú mai no ha aclarit ni ha demostrat la viabilitat del projecte. “Ningú no ha vist mai els comptes clars”, va dir Riberaygua, que va explicar que davant aquest escenari no troba estrany que hi hagi dificultats per trobar inversors. “El projecte és una entelèquia”. En canvi, decidir-se per un parc natural permetria reaprofitar alguns dels actuals equipaments (com el camp de tir) canviant-ne l’ús i aprofitar del tot el potencial natural de la zona. “És el que es fa a Àustria o Suïssa”, va aclarir.


[ TORNA ]
Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal