Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

El PS proposarà canviar el vial de Sant Julià en cas que fos viable

Imprimeix PDF

Premsa 31/01/2010

El Periòdic d'Andorra

• Està pendent d'estudis que avalin la viabilitat tècnica, financera i contractual de la modificació

• El comitè lauredià ha escoltat els arguments de S21 i del Grup Rocafort per impulsar la revisió

 Iago Andreu - Andorra la Vella

 El vial de Sant Julià de Lòria, una de les infraestructures més discutides dels últims anys, tornarà aviat a estar al centre del debat polític. El PS està disposat a recuperar la seva antiga oposició a la desviació i a portar al Consell General una proposta per modificar-la, sempre i quan aquesta opció sigui viable. Així ho va explicar ahir el primer secretari del partit, Ferran Goya, després de la reunió del comitè directiu.

Segons va explicar Goya, el partit està estudiant la viabilitat tècnica, financera i contractual de la decisió de modificar el projecte del vial de Sant Julià, actualment en fase d'execució. Si les anàlisis que s'estan realitzant conclouen que la idea de modificar el projecte de la desviació laurediana és viable des d'aquests tres punts de vista, el Grup Parlamentari Socialdemòcrata ho portarà a la Consell General per a la votació. El PS, va afirmar Goya, vol vehicular la modificació a través del Consell, ja que va ser a la Casa de la Vall on, l'anterior legislatura, es va donar llum verd al projecte.

Va ser el comitè local del PS de Sant Julià el que va posar damunt la taula del comitè directiu d'ahir la proposta de modificar el projecte del vial. Segons va explicar Goya, en les últimes setmanes, els membres del comitè lauredià s'han reunit amb representants de Segle21 i del Grup Rocafort, un partit i un moviment ciutadà que han fet de l'oposició al vial el seu cavall de batalla. Per tant, tot fa pensar que, en espera de conèixer la proposta definitiva, la proposta dels socialdemòcrates anirà en la línia dels arguments defensats per aquests dos col.lectius, partidaris de minimitzar l'impacte de la infraestructura en el territori i d'aprofitar alguna de les zones que inicialment haurien de ser ocupades pel vial per fer-hi una zones verdes.

L'obra més polèmica

La construcció del vial de Sant Julià va ser una de les actuacions més polèmiques de l'anterior Executiu liberal en matèria d'obres públiques. Tant l'anterior Govern com el Comú de Sant Julià, on els liberals gaudeixen d'una còmoda majoria, van fer front comú en pro de l'actual traçat de la infraestructura. Els socialdemòcrates, aleshores a l'oposició, els van fer costat; però, un cop assumit el Govern, va semblar que el PS donava per perduda una batalla contra un projecte que ja s'estava executant. Si finalment la modificació arribés a bon port, aquest seria el segon gran projecte, juntament amb el del campus universitari, que els socialdemòcrates revisen a Sant Julià des que van arribar al Govern.

L'execució del projecte del vial de Sant Julià va veure la llum a final del 2008, quan el Consell va aprovar el crèdit extraordinari necessari per començar les obres després d'una estranya votació. L'estiu anterior, una rebel.lió a les files liberals havia posat en entredit el futur de la infraestructura i, finalment, el Govern va aconseguir tirar endavant les obres sense el suport dels seus socis tradicionals de CDA+S21. La coalició centrista i els socialdemòcrates van votar contra el crèdit extraordinari que es va aprovar gràcies a l'abstenció dels consellers no adscrits de RD. Ara, una eventual modificació del projecte comptaria al Consell amb els 14 vots del PS i, suposadament, els tres d'ApC, ja que S21 forma part de la plataforma. Suposadament.


Diari BonDia

El Govern realitza informes per valorar si es canvia el projecte de Rocafort

Escrit per Agències Dissabte 30, Gener de 2010 17:39

El Comitè Directiu del Partit Socialdemòcrata s'ha reunit aquest dissabte al matí a la seu del partit. Entre els temes debatuts, els representants de Sant Julià de Lòria han intervingut per demanar la possibilitat de canviar el projecte del túnel de Rocafort.

Segons ha fet saber el primer secretari del PS, Ferran Goya, el Govern està duent a terme estudis per valorar si és factible el canvi i, en cas positiu, es presentarà una alternativa al Consell General 'per intentar aconseguir quinze vots'.

Ferran Goya ha assenyalat que, com la desviació de Sant Julià de Lòria va ser aprovada pel Consell General, el canvi de projecte 'no serà una decisió que prengui unilateralment el Partit Socialdemòcrata', sinó que es sotmetrà a votació parlamentària. Això sí, només es plantejarà aquesta proposta 'després d'estudiar-ne la viabilitat', si els informes 'demostren que financerament, tècnicament i contractualment es pot tallar el projecte', si no suposa 'uns costos extraordinaris'.


Diari D'Andorra

El Govern estudia un nou traçat del vial de Sant Julià

Diferents tècnics de l’executiu desenvolupen informes amb el propòsit de saber si és viable canviar el tram del túnel

DIUMENGE, 31 DE GENER DE 2010 08:37 - Aleix Tugas - Andorra la Vella

El primer secretari del Partit Socialdemòcrata, Ferran Goya, va anunciar ahir que el Govern estudia si el traçat de la desviació de Sant Julià es pot modificar. Així ho va explicar durant la pausa de la reunió del comitè directiu de la formació, que es va desenvolupar ahir a la capital.

Tècnics de l’executiu estan elaborant un informe en el qual quedaria reflectit si és possible “tècnicament i econòmica” variar el tram que hauria d’anar al túnel.

Els estudis, segons Goya, s’han fet a instàncies de la plataforma Rocafort, els responsables de la qual van mantenir no fa gaire una reunió amb el titular d’Ordenament Territorial, Urbanisme i Medi Ambient, Vicenç Alay. A més, segons va explicar el dirigent del PS, és un dels aspectes pels quals s’ha interessat la branca laurediana del partit. La idea és constatar “si és financerament viable” aturar els treballs i refer l’obra amb un nou traçat que sigui menys agressiu amb el paisatge, tal com reclamava la plataforma ecologista.

“No es tracta d’una decisió que prendria el PS unilateralment”, va afirmar Ferran Goya, “sinó que es portaria al Consell General amb la intenció de trobar un quinzè vot”. A més, molts dels socialdemòcrates donen per fet que no seria difícil entendre’s amb Andorra pel Canvi (ApC) en aquest aspecte, ja que una de les formacions que integra la plataforma centrista és Segle 21 de Sant Julià. Això no resulta tan evident si es té en compte que entre les files d’ApC hi ha Òscar Encuentra, de Renovació Democràtica, la força que va possibilitar l’aprovació del traçat actual en la legislatura anterior.


[ TORNA ]Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal