Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

El Govern ha de canviar el traçat del vial de Sant Julià?

Imprimeix PDF

Premsa 09/02/2010

Diari Obert - Taula rodona

Avis als fronterers.

22. Dilluns, 08 de Febrer de 2010 12:11 (Julià de laurèdia)

A les persones a qui l'única cosa que els preocupa és arribar ràpid a la Seu - i hi teniu el vostre dret- deixeu-me dir-vos que el vial dels cònsols de Sant Julià té un punt molt negre: estarà situat entre el cementiri vell, la connexió amb el pont de Fontaneda i l'espai al voltant del monument a Francesc Cairat. Les retencions podrien ser importants. I els vianants que vulguin passar de la carretera de Fontaneda al poble ho tindran força malament.

A l'atenció de l'estoret

21. Dilluns, 08 de Febrer de 2010 10:16 (Cerni)

En la pràctica, tant si s'acaba executant el traçat del vial actualment aprovat com si es fa finalment un únic túnel, el turisme que entri d'Espanya se'l farà passar per l'actual C.G.1. Els turistes doncs podran aturar-se a la parròquia, a condició que aquesta sigui, en més d'un aspecte, prou atractiva. Un entorn degradat no juga a favor de tenir turistes pels nostres carrers de St. Julià. Laurèdia no és la plana de la Seu, però el desviament d'Encamp és una actuació viària exemplar,de referència, que a St. Julià s'hauria de traduir per un sol túnel. Perdona'm que sigui pesat: el turisme provinent de la frontera d'Espanya el faran passar per les avingudes F. Cairat i Rocafort, o sigui, la CG1, en qualsevol de les dues propostes confrontades. Jo defenso un sol túnel. Em permeto recomanar-te la lectura de l'estudi d'impacte ambiental sobre el vial de St. Julià: aquesta parròquia té un greu problema de contaminació acústica i de contaminació atmofèrica. El vial descobert no resol aquest problema: L'AMPLIFICA.


Continuitat

20. Diumenge, 07 de Febrer de 2010 10:45 (Sèneca)

La continuitat del tunel dels 2 valires i el desvio de S.Julià és el tunel del Solà d´Andorra.

Mobilitat eficient és el que necessitem per a poder sortir ,un dia, del profund pou de la depresió que entre tots anem foradant

cal un únic tunel

19. Diumenge, 07 de Febrer de 2010 10:22 (marcta)

Un únic túnel és la solució mes econòmica segura, ràpida i en cap cas perjudicarà el turista que vulgui quedar-se a Sant Julia.

No és fent rotondes i accessos d'entrada que fas que es quedi el turista sinó realitzant accions que atreguin per elles mateixes els turistes.

Si no es fa un Sant Julià atractiu ja poden haver-hi els millors accessos i tants com vulguis que el turista no tindrà cap interés en entrar al poble.


Equilibri

18. Diumenge, 07 de Febrer de 2010 10:07 (Estoret)

El projecte actual és el menys dolent, per equilibrar els interessos econòmics de St Julià amb la mínima,pero indispensable, agressió a Rocafort.. Laurèdia no és la plana de la Seu.


M'hi fixo

17 Dissabte, 06 de Febrer de 2010 12:09  Duc de Rocafort

Fa temps que no em deixeu caçar a les nits, pels focus que enceneu cap al lloc on visc a la paret de Rocafort. Ara no puc dormir, per les obres que de dia feu a la vora del riu.
Els corbs, que ho senten tot, em van explicar que es faria un túnel de cap a cap de la muntanya, per no emprenyar-me ni a mi ni a la gent del poble. Després expliquen que alguna cosa va passar i que es canviava per una solució " a l'andorrana", o sia, més cara i menys útil. Desproporcionada.
Feu el que voleu, però recordeu que jo també hi visc aquí, i que em continuaré cagant, cada nit, al balco del Comú nou, i que els meus amics diürns miraran de fer-ho al cap d'alguns.


A l'atenció de la Julieta

16 Dissabte, 06 de Febrer de 2010 08:15 Cerni

El Comú de Sant Julià ha imposat en el traçat del vial tants girs, rotondes, entrades i sortides que probablement valdrà més fer servir sempre, com fins ara, la carretera general 1. Haurem pagat molt, i no solament diners, no solament diners, per a ben poca cosa. Recorda que quan l'ESTAT va planificar sense pressions mesquines el vial va optar per un sol túnel tot al llarg del nucli central de Sant Julià: això era realment agilitzar el pas dels vehicles. I no es matava el turisme !!.


urgència

15 Divendres, 05 de Febrer de 2010 21:16 julieta

es d´extrema urgència i necessitat enllestir el desviament tal com està. abans que ens morim de tant co2.


S'ha de canviar pel bé de tots

14. Divendres, 05 de Febrer de 2010 16:09 (Santi)

Qualsevol que vegi Rocafort, s'adonarà que aquesta obra només portarà problemes. La muntanya és molt vertical i el terreny inestable, només cal veure els murs de contenció que hi fan, i les xarxes "andorranes" de protecció per caiguda de rocs (petits). Vull veure com quedarà la carretera, al mínim ruixat, amb l'aigua i demés que baixin de la muntanya. Necessitarà manteniment continuat i sempre s'hi circularà sota risc, amb la probabilitat que en el futur acabin fent-hi un túnel artificial, (que encarirà encara més l'obra), per la seguretat dels que hi circulin, ja que no tan sols s'ha de fer un vial útil, sinó que, més important, ha de ser segur. La proposta inicial amb túnel únic és més econòmica i sense problemes. Encara hi som a temps

 

A l'atenció del Jordi.

13. Divendres, 05 de Febrer de 2010 11:18  (Núria ( Una tercera Núria))

Jordi, simplement tens tota la raó.


Si al vial, però ben fet

12. Divendres, 05 de Febrer de 2010 10:26 (Jordi)

Els que pugem i baixem de la Seu cap a la capital sempre ens encallem a St. Julià. Dia si i dia també. Cal una sol.lució.

El que no tinc tant clar és que la sol.lució sigui aquest vial. Passa massa a prop del poble. En 4 dies tindrem les cases a tocar de la carretera, i tornarem a estar com ara... aturats. Si a sobre hi posem un grapat de rotondes, pot ser que s'inauguri i continuïn els problemes com fins ara.

Amb les calers que val aquesta obra, pot ser es millor pensar-la bé, no?


Aturem encara que hi som a temps

11. Dijous, 04 de Febrer de 2010 18:56 (Albert)

El vial és realment una de les pitjors herències del govern anterior.

1) és una obra fet a partir de les pressions del Comú de Sant Julià, va en contra de l'interès general.

2) és una obra que acaba de destrossar la vall de Sant Julià de Lòria i deixa el poble sense possibilitats de recuperar-se com a poble, quedant un nucli viari gris i ciutat dormitori.

3) és una obra ineficaç, es fan dos desviaments a la vila, es fa al costat del nucli urbà de Sant Julià de Lòria, un cop el nucli urbà de Sant Juliuà de Lòria s'urbanitzi a l'altura del camping de l'huget i el pont de Fontaneda i també cap a Aixovall, a l'obra li passarà el mateix que a l'avinguda Francesc Cairat en el seu moment, perdrà la seva vocació de via ràpida.

4)el seu cost és enorme i deixa l'estat encara més endeutat.

5)només s'ha adjudicat la meitat de l'obra, l'altra encara està per a decidir


Resposta al Joan de les 14:24

10. Dijous, 04 de Febrer de 2010 16:06 (Carles)

Intentar fer el millor per al país, a nivell infraestructures i a nivell de costos, vista la situació de partica fallida deixada pels liberals, i el mal projecte desidit, no crec que sigui buscar cap peu a cap gat, ans al contrari, es ser responsable i una obligació per a qualsevol govern que es consideri democratic i al servei del país.


Si al vial

9. Dijous, 04 de Febrer de 2010 14:24 (Joan)

Tot sembla indicar que el bartumeu vol paralitzar el pais de tots els costats, ara el traçat tambe es motiu per buscar tres peus al gat i anar perden temps, aixó no es governar es tocar el que no sona (exemple del que cal fer per que el govern d'un pais sigui un assumpte estrictament personal)


Sí al canvi del traçat !!

8. Dimecres, 03 de Febrer de 2010 21:39 (Cerni)

La idea sobre el vial que s'està imposant entre la joventut crec que és: volem travessar el més ràpid possible st. Julià; i que callin ja els qui parlen d'entorn natural, bosc de ribera, integritat de la muntanya, reducció de la contanimació, nucli viari inatractiu, etc.

Els qui pensen així ignoren que el Comú de St. Julià ha imposat tantes entrades i sortides, rotondes i girs que el vial, si s'executa, no serà aquella via ràpida tan desitjada. Ja s'ha dit en aquesta taula rodona: el vial previst per a St. Julià no té absolutament res a veure amb el desviament en funcionament a Encamp.


Un govern del Pla segrestat per la Unió Laurediana.

7. Dimecres, 03 de Febrer de 2010 20:02 (Núria (una altra Núria))

Cal recordar, si és necessari fins al dia de la inauguració d'aquest vial dels Cònsols de Sant Julià, que la idea inicial era fer una estructura comparable al vial d'Encamp. En el cas de Sant Julià la solució ecològica i de respecte de l'entorn era un sol túnel al llarg del nucli central de la parròquia. Així ho va planificar el GOVERN DEL PRINCIPAT D'ANDORRA. Passo per alt uns motius molt foscos que van donar com a resultat final el projecte en curs amb el trist resultat colateral d'un Comú que va posar de genolls a l'Estat. Si el vial en construcció s'imposa, gairebé tots els lauredians entraran o sortiran com fins ara per la carretera general. Per anar d'Andorra a la Seu, es farà servir probablement el vial, però amb les retencions dels girs en la circulació qua ha imposat el comú, molt lluny del model desitjable com és el desviament d'Encamp. Per arribar des d'Espanya ràpid a les pistes d'esquí es farà passar els cotxes, com ara, per la carretera general. Temps als temps. Sí al respecte de l'entorn. Sí a la reducció de la contaminació acústica i atmosfèrica.Sí a un sol túnel tot a llarg del nucli del poble.


Corregir es de savis

6. Dimecres, 03 de Febrer de 2010 17:18 (Carles Iriarte)

Rotundament SI!!!

El traçat actual es un atemptat a la intel•ligència, a la lògica, a la circulació, al medi ambient i a la salut.

Tècnicament aquest traçat no millorarà la circulació a St. Julià tan sols la repartirà per tots dos costats del riu. Heu de saber que al vial serà prohibit circular a mes de 50Km/h, com una carrer urbà. I que convertirà el centre se St. Julia en un laberint de girs a l’esquerra i semàfors. En cap moment ni Govern ni Comù han aportar cap document, cap estudi, res de res que recolzi aquest traçat com el mes adient. Ni tan sols cap estudi econòmic positiu de la repercussió a nivell comercial del poble, el gran cavall de batalla del Comù. Aquest traçat es conseqüència d'un xantatge parlamentari a l'antic govern, amb complaença o a la força, del Comù de St. Julià, o es fa així o, pel govern, us quedeu sense al suport dels consellers de St. Julià.

Per als que no us importa, ja que no hi viviu, heu de saber que del pla viari a St. julià és l'únic indret on s’ha modificat per continuar fent passar tota la circulació pel nucli urbà, en l'a resta de desviaments es passa lluny del centre, exemple ja acomplert; Encamp, exemples del pla viari; Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, La Massana, Ordino, Canillo, Encamp.

Tan sols St. Julià continuarà tenint dins del poble el transport de mercaderies, el transport de terres, vehicles especials, etc., i tot aquell vehicle que sense cap interès per aturar-se, residents a altres parròquies, turistes amb l'hotel en un altre poble, és veuran obligats a continuar passant per St. Julià. Aquí li agrada aturar-se enmig d'un nus viari????? Als Consols potser?????

 

A bona hora

5. Dimecres, 03 de Febrer de 2010 15:57 (Cassandra)

A força de marejar la perdiu , de democracia participativa i govern evasiu.

A base de taules rodones:molt parlar i poc actuar .Conclusió:per poc que badem ens quedarem amb l´obra parada.


per la nuria

4. Dimecres, 03 de Febrer de 2010 15:06 (...)

quan s'escriu s'utilitza la puntuació (, . :), sino no s'enten res.


Obres

3. Dimecres, 03 de Febrer de 2010 13:19 (Josep Maria)

Si tenim en compte que la variant més necessària era la del túnel del Pont Pla per anar a La Massana i ja està fet.

La segona en importància tan pel trànsit intern com er l'extern era la de Sant Julià però per interessos econòmics i particulars va passar al davant el túnel dels dos valires.

Ara cal fer per fí la de Sant Julià, d'una forma que combini el màxim possible: l'impacte medioambiental, l'econòmic i el tècnic (l'ordre que cadascú el posi com vulgui) però que es faci ja!, un cop feta, caldria dotar els dos vials (vell i nou) dels passejos necessaris perquè tothom pugui gaudir del riu com a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.


urgència

2. Dimecres, 03 de Febrer de 2010 12:42 (Germà)

Es un vell problema, ara que ens acostem a la solució, que no busquin excuses.Governar es decidir i assumir-ne el cost, encara que sigui electoral.

El que cal es accelerar-ne la seva execució.


Sra.

1. Dimecres, 03 de Febrer de 2010 12:17 (Núria)

Si s'hauria de cambia no pot ser ke es vulgui fer una via rapida i es continui passan pel mig de sant Julia si cambian el trasat podrien dona mes vida al riu i obri les portes per que es puguin adecua els locals ke hi ha al costat del riu perque sigui una porta d'entrada apart la vista des del canto del riu es maquisima i el poble viu d'esquena a ella seria un atractiu pel poble de sant Julia i un altra atractiu turistic


[ TORNA ]


Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal