Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

El Govern treballa per regular "amb urgència" l'accés rodat a la natura

Imprimeix PDF

Premsa 21/02/2010

Periòdic d'Andorra

PREOCUPACIÓ DE PATRIMONI NATURAL PER UN 'HOBBY' QUE MALMET ELS BOSCOS

• La voluntat és tenir una legislació abans de la primavera, quan augmenta l'activitat - Les queixes d'alguns comuns al respecte podrien afavorir el procés  -  CLARA GARNICA - ESCALDES-ENGORDANY

El Departament de Patrimoni Natural continua els seus treballs per elaborar l'anunciada Llei de protecció de la natura. Pere Roquet, director del departament, va informar que ja s'han elaborat els primers esborranys, amb la voluntat de tenir-la enllestida al llarg de l'any que ve. Un dels punts principals d'aquesta legislació és la regulació de l'accés rodat a la natura, que preocupa especialment a Patrimoni Natural. De fet, estan treballant "amb urgència", segons va manifestar Roquet, per elaborar algun tipus de normativa prèvia a la llei específica de protecció de la natura, perquè es reguli aquesta activitat rodada.

El termini imposat pel departament és aquesta primavera. "Volem donar-nos pressa perquè a partir de l'abril és quan augmenta el volum de motos i tot terrenys a la muntanya i no podem esperar més", va explicar Roquet. Aquesta activitat "descontrolada està fent molt de mal als camins i a la natura del país", un fet que "no podem acceptar", segons va considerar el director de Patrimoni Natural. Les zones més problemàtiques i on s'acumula més concentració de vehicles motoritzats es troben a la parròquia d'Ordino i a la Massana, en aquest darrer cas, a la collada de Montaner.

Però per tirar endavant aquest projecte legislatiu cal la implicació de tots els comuns. De fet, algun d'ells, com és el cas d'Ordino, ja s'ha queixat a Patrimoni Natural de l'activitat motoritzada que pateix. Per aquest motiu, el departament vol asseure's com abans millor per tractar el tema i poder tirar endavant algun tipus de legislació, que en qualsevol cas no limitaria al 100% l'accés rodat als camins: "No es tracta de prohibir-ho absolutament tot, i a més dependrà també de la voluntat dels comuns, perquè ells també hi tenen competències", va exposar Roquet. En qualsevol cas, sempre hauria d'enllestir-se abans que arribi la primavera.

LLEI DE PROTECCIÓ DE LA NATURA

Un cop s'aprovi la Llei de protecció de la natura, aquesta problemàtica que preocupa a Patrimoni Natural hauria de quedar solucionada. La normativa, però, entrarà a tràmit com a molt d'hora al 2011. Roquet va considerar que cal temps, treballs i consens, i que es tracta d'un "text complex".

D'altra banda, la legislació ha de permetre recollir els textos legals ja existents i donar-los un marc més ampli, unificar-los i ampliar els punts que no estan regulats. Els camps a tractar són la flora, la fauna, la geologia i la xarxa d'espais protegits. Per exemple, segons Roquet, el medi aquàtic té una normativa extensa, i també la protecció i tinença d'animals està regulada. Però la fauna, en canvi, necessita de legislació específica. Les referències a seguir serien el conveni de Berna, sobre la conservació de la vida salvatge i el medi natural, i el de Ramsar, sobre la conservació de les zones humides, als quals s'acull el Principat.

La nova llei regularia també els actuals parcs naturals del Comapedrosa i de Sorteny, que actualment se sotmeten a la normativa comunal. Passarien a tenir legislació estatal, va explicar Roquet.

A banda d'aquests textos legals, el Ministeri de Medi Ambient també treballa per elaborar una llei d'impacte ambiental al país, un aspecte que ja va voler regular l'anterior Executiu però que no es va arribar a temps d'aprovar perquè va coincidir amb el final de la legislatura.

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal