Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Presentació del nou reglament dels sòls contaminats

Imprimeix PDF

Premsa 26/03/2010

Periòdic d'Andorra

El Govern regula les responsabilitats per a casos de contaminació del sòl • La normativa estipula les sancions sota el concepte "paga qui contamina" • S'han registrat sis casos conflictius des de 2006, dos d'ells encara en actiu

Clara Garnica – Andorra la Vella

El nou Reglament dels sòls contaminats va ser presentat ahir davant una concorreguda afluència a la seu central de BIBM a Andorra la Vella. La normativa desenvolupa més específicament la Llei de residus del desembre del 2004, i estableix més exhaustivament quines són les responsabilitats i els processos a seguir davant casos de contaminació del sòl.

En aquest sentit, el reglament estipula la diferenciació entre el propietari i l'usuari del terreny, per tal que davant de situacions contaminants quedi clarament determinat el responsable material dels fets, i n'assumeixi els costos procedimentals sota el concepte "qui contamina paga", expressat ahir tant pel ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, com pel director general de Medi-Terra, Jordi Boronat, assistent en l'elaboració del reglament i de la guia tècnica relacionada, que també es va presentar ahir.

Només en casos en què es desconegui o no s'aconsegueixi localitzar l'autor responsable de la contaminació, serà el ministeri el que n'assumirà els costos i els passos a seguir.


Aquests passos començaran a desenvolupar-se a partir d'una denúncia d'un particular, la comunicació del propi responsable o d'indicis per part del ministeri. Un cop rebuda la notificació es procedirà a obrir un expedient administratiu per identificar els causants, així com un diagnòstic de la situació del sòl afectat. En cas que els estudis demostrin que el sòl està per sobre dels nivells guia de contaminació, s'avaluarà si aquest punt representa un risc per a les persones i per a la flora i fauna. A partir d'aquest punt es procedirà a un estudi de descontaminació fins a reduir-ne la perillositat, així com també s'inclourà el terreny en un registre de sòls contaminats per procedir al seu seguiment i vigilància.

Alay va mostrar-se orgullós davant la finalització d'aquest reglament, perquè "s'inspira en la pròpia Constitució en incorporar els mecanismes necessaris per vetllar pel medi ambient, tal com dicta l'article 31". El ministre va recordar que, a banda de les sancions, la voluntat és conscienciar la població i les empreses susceptibles a contaminar de la problemàtica que poden generar. De fet, el reglament els obliga a tots ells a controlar i conservar la qualitat del seu sòl, així com a comunicar els casos de contaminació.

La cap d'Unitat d'Impacte Ambiental, Anna Moles, va informar que des de 2006 "s'han detectat 6 o 7 casos de contaminació" que s'han tractat i descontaminat, com és el cas del camp de tir de la Rabassa. Aquest any encara en queden "dos o tres d'oberts", va afirmar Moles.

UN EXEMPLE PIONER Boronat, que a banda de l'assessorament del reglament andorrà ha col.laborat en processos similars a Espanya i a Catalunya, va definir el nou marc legal per a sòls contaminats com "una iniciativa valenta i capdavantera a Europa". "A Espanya van tardar set anys, a Catalunya encara no ho han aconseguit i a Europa molts països ho van deixant enrere tot i la voluntat de regular-ho". Boronat va elogiar el reglament perquè "reflecteix la problemàtica exacta del país, envoltat de medi natural i perquè aplica el concepte innovador de sostenibilitat". Segons el director general de MediTerra, la problemàtica d'haver d'extreure i de transportar a l'exterior residus perillosos queda resolta en aquesta normativa, ja que potencia el tractament in situ".


BonDia

Medi Ambient preveu crear un registre de sòls contaminats

Escrit per Redacció - Dijous 25, Març de 2010 21:13

El departament de Medi Ambient crearà un registre de sòls contaminats per fer un seguiment dels terrenys que han estat afectats per alguna substància tòxica.

Es tracta d’una de les mesures que inclou el reglament de sòls contaminats, del 17 de febrer del 2010, presentat ahir a BIBM junt amb la guia tècnica d’aplicació de la norma. El departament va informar ahir que en els últims cinc anys s’ha registrat entre sis i set casos, entre els quals hi ha el camp de tir de la Rabassa, que ja està descontaminat i en fase de vigilància.

La iniciativa legislativa, que situa el Principat com a capdavanter en la matèria entre els països veïns, estableix els procediments que cal seguir en cas que es detecti un terreny contaminat i introdueix el criteri de sostenibilitat, tant en la vessant econòmica com en la mediambiental. En aquest sentit, la normativa prioritza el tractament del sòl afectat sobre el terreny per damunt del trasllat de terres, amb l’objectiu de reduir l’impacte en el medi.

El director general de l’empresa Medi Terra i assessor del Govern en l’elaboració del reglament, Jordi Boronat, que va presentar la guia tècnica davant d’un centenar de persones, va afirmar que “el criteri de sostenibilitat és molt recent i en altres normatives encara no s’ha inclòs”. En aquest sentit, Boronat va argumentar que “a Andorra és difícil exportar i moure residus, de manera que és important prioritzar el tractament de les terres in situ”.

El ministre de Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Alay, va sostenir que “en els últims anys hem anat consolidant una manera de veure el medi ambient” i va assegurar que “la Constitució ja era capdavantera en la matèria i amb l’aprovació del reglament tornem a ser capdavanters”. Així mateix, Alay va afirmar que “no es tracta tant de fer lleis o reglaments punitius com de conscienciar la gent”.

El reglament, que consta de 15 articles i 6 annexos, té d’objectius principals establir les concentracions de contaminants al sòl mitjançant la comparació amb uns nivells guia d’alerta (NGA), regular els procediments que cal seguir, establir els continguts dels informes tècnics i regular les responsabilitats.

Pel que fa a les responsabilitats, els propietaris del terreny tenen l’obligació de comunicar a l’administració l’existència d’indicis de contaminació i han d’assumir les despeses corresponents a les eventuals operacions de recuperació. La norma inclou també la possibilitat que el propietari opti per la recuperació voluntària, mitjançant la comunicació de la proposta al departament de Medi Ambient.


Diari d'Andorra

DIJOUS, 25 DE MARÇ DE 2010 14:25 - Redacció - Agències/ Andorra la Vella

El Ministeri de Medi Ambient i l'empresa MediTerra han presentat aquest dijous, davant d'un centenar de persones, el nou Reglament de sòls contaminats, que dóna utilitat pràctica a la Llei de residus del 2004.

Tal com ha destacat Jordi Boronat, director general de MediTerra i encarregat d'elaborar una guia interpretativa del reglament, aquest text representa "una iniciativa molta valenta" perquè els països veïns han trigat molt en desenvolupar aquest tema per la seva complexitat. A més, Boronat ha remarcat que el reglament és molt novedós, adaptat a les característiques del país, i que prioritza actuacions sostenibles per evitar que els residus siguin traslladats. El ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, que s'ha compromès a posar totes les facilitats per tal que sigui una eina de fàcil aplicació, també ha destacat que suposarà un increment del rigor i la sensibilització envers aquesta qüestió, ja que quan hi hagi una transmissió patrimonial, hi haurà més motivació a assegurar-se que els terrenys no estiguin afectats per cap contaminació.


[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal