Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Mallarach insta Andorra a fer una llei per protegir el patrimoni natural per preservar la biodiversitat

Imprimeix PDF

Premsa 09/05/2010

BonDia

Escrit per Agències / Dissabte 08, Maig de 2010 21:45

El membre de la comissió mundial d'àrees protegides de la Unió Internacional de Conservació de la Natura (UICN), Josep Maria Mallarach, ha demanat al Govern d'Andorra que aprovi una llei de protecció del patrimoni natural com a primer pas per frenar la pèrdua sostinguda de la biodiversitat.

Mallarach considera que el país encara no tingui aquesta llei, i que també cal elaborar una estratègia nacional de conservació de la biodiversitat i establir un sistema d'espais protegits. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que el Principat, pel valor del seu patrimoni natural i les característiques del seu relleu, el 60% de la seva superfície hauria de ser espai protegit. El consultor de medi ambient ha fet aquestes declaracions durant el col·loqui sobre biodiversitat i turisme del Consell Internacional Associatiu per a la Protecció dels Pirineus celebrat a Ordino aquest dissabte.

Josep Maria Mallarach ha explicat que la biodiversitat de les zones muntanyenques europees, que inclou espècies, hàbitats, paisatges i ecosistemes, està patint pèrdues sostingudes, sobretot als fons de valls, on es concentra el gruix de l'activitat econòmica, com és el cas d'Andorra. Tot i que els ministres de medi ambient de la Unió Europea es van comprometre a aturar aquest declivi el 2010, fa poc han reconegut que no s'ha pogut aconseguir i s'han marcat un altre objectiu pel 2020. El més preocupant, és que la disminució no es dóna en espècies rares, sinó en les més comunes.

A banda d'avançar en matèria de legislació, Mallarach considera que també cal cooperar entre veïns i fer polítiques i programes transfronterers per tal de ser efectius. A més, també ha parlat de la necessitat de conservar els pocs fragments de biodiversitat que queden als fons de les valls entre nuclis urbans, per evitar que s'enganxin poblacions que facin de barrera ecològica. Finalment, ha dit que un 60% de la superfície d'Andorra hauria de formar part del sistema d'espais protegits, i que no és una xifra massa alta si es compara amb la regió catalana de l'Alt Pirineu.

D'altra banda, el col·loqui també ha comptat amb una taula rodona sobre parcs naturals, amb la participació de responsables del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, del Parc Natural de Sorteny, del Parc Natural de les Valls del Comapedrosa, i del Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, representat per l'alcaldessa de Porta, Suzanne Delieux. Durant el debat s'ha posat de manifest que compaginar el turisme amb la protecció dels espais és difícil, i s'ha parlat de conceptes com els centres d'interpretació que desvien el turisme del parc, les rutes de senderiesme a les àrees d'influència del parc, o la gran col·laboració que hi ha d'haver entre tots els agents implicats.

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal