Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Inici de la recollida de signatures per demanar que es declari la Rabassa espai natural protegit

Imprimeix PDF

Premsa 18/05/2010

BonDia

Comença la campanya perquè la Rabassa sigui espai protegit - Les entitats ecologistes demanen una llei de parcs naturals i nacionals.

Marià Miño - Andorra la Vella

Les entitats ecologistes van donar ahir el tret de sortida a una campanya conjunta de recollida de signatures per demanar al Comú de Sant Julià de Lòria que declari la zona de la Rabassa espai natural protegit. La iniciativa, que comportaria la modificació del projecte de Naturlàndia, s’allargarà durant dos o tres mesos, i anirà adreçada tant a la ciutadania i a les associacions del Principat com a les entitats dels països veïns. Així mateix, els promotors de la campanya van demanar també al Govern que s’aprovi una llei de parcs naturals i nacionals. La iniciativa ha estat impulsada per l’Associació per a la Protecció dels Animals, les Plantes i el Medi Ambient d’Andorra (Apapma), l’Associació per a la Defensa de la Natura (ADN), els Amics de la Rabassa i el Grup Rocafort.

La representant d’Amics de la Rabassa, Anna Riberaygua, va afirmar que la campanya “forma part d’una línia d’oposició al projecte de Naturlàndia”, sobre el qual va assegurar que “va dirigit al fracàs, ja que no és sostenible econòmicament ni mediambientalment ni socialment”. Les entitats faran arribar a les bústies i a les associacions implicades una carta amb un manifest en què demanen a la corporació que “consideri la necessitat urgent de declarar la zona de la Rabassa, Conangle i muntanya amunt fins al Pic Negre i el camp de Claror espais naturals protegits”. Així mateix, els interessats podran enviar el document signat a un apartat de correus sense haver-lo de franquejar. Davant la falta d’una normativa en aquesta matèria, les entitats proposen que l’actuació es faci a l’empara d’“alguna de les figures que inclou la Llei d’ordenament general del territori i urbanisme i el mateix Pla urbanístic de la parròquia”. Riberaygua va apuntar que la iniciativa suposaria “replantejarse tot el projecte, i no necessàriament treure el Tobotronc”, però va opinar que el tobogan “per si sol està condemnat”. En aquest sentit, la presidenta d’ADN, Carolina Motwani, va sostenir que “tots els parcs similars a Naturlàndia són deficitaris”, i a més va lamentar que “arreu s’està intentant preservar el medi en l’entorn i aquí es va en contra”. El president de l’Apapma, Miquel Bru, va apuntar que “la gent comença a ser més conscient [de la problemàtica] i els polítics haurien de fer una mica de cas de la voluntat de la ciutadania”. Així mateix, Bru va assegurar que, més enllà de l’impacte mediambiental que pot suposar el projecte de Naturlàndia, protegir la zona de la Rabassa també pot tenir una incidència econòmica, ja que “si nosaltres malmetem la natura i a l’entorn la preserven, la gent no vindrà a Andorra”.


Aprovació del marc legal

A més de la protecció de la Rabassa, Miquel Bru va sostenir que “cal anar més enllà i que Andorra es doti d’una llei que tingui en compte els espais protegits i que estableixi quines coses es vol preservar al país”, i va recordar que els països de l’entorn compten amb aquest tipus de normativa. De la seva banda, la representant dels Amics de la Rabassa, Anna Riberaygua, va afegir que “l’article 31 de la Constitució diu que s’han de preservar els espais naturals”.


Diari d'Andorra

Nova acció ecologista per forçar el comú que es replantegi el futur de Naturlàndia

Inici de la recollida de signatures per demanar que es declari la Rabassa espai natural protegit

C.Audí - Andorra la Vella - 17/05/2010

Els grups ecologistes comencen una nova acció per intentar forçar el comú de Sant Julià de Lòria a replantejar-se l’ampliació de Naturlàndia. Des d’ahir i durant dos mesos els col·lectius i plataformes ciutadanes d’Amics de la Rabassa, Grup Rocafort, ADN i Apapma es dedicaran a recollir signatures per demanar al govern local que declari espais protegits les zones de la Rabassa, Conangle i muntanya amunt fins al pic Negre i el camp de Claror.

Volen que la declaració es faci a l’empara d’algunes de les figures que inclou la Llei d’ordenament general del territori i urbanisme i el mateix pla urbanístic de la parròquia.

“A la Rabassa hi ha espècies protegides de flora i de fauna i és la porta d’entrada al Madriu, declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco. Aquests espais encara poden preservar-se”, va argumentar, en nom de l’Associació en Defensa de la Natura (ADN) la seva presidenta, Carolina Motwani. “Andorra pretén ser una destinació turística i la forma de fer venir turistes és usant amb seny els espais naturals”, hi va afegir el màxim representant de l’Associació per a la protecció dels animals, les plantes i el medi ambient (Apapma), Miquel Bru. En la mateixa línia, el president del Grup Rocafort, Jesús Paricio, va recordar que un espai protegit “no és sinònim d’espai tancat”, sinó obert als hàbits tradicionals, al passeig, al turisme sostenible i a un ús assenyat de la caça. Un dels missatges en què coincideixen els quatre grups ecologistes i ciutadans és que –tal com va expressar la portaveu d’Amics de la Rabassa, Anna Riberaygua– el paisatge de la zona muntanyenca de Sant Julià és “únic i si es fa malbé, no hi ha marxa enrere”.

La campanya de recol·lecció de firmes es farà extensiva a tota la població del país, ja sigui nacional com no. Durant aquests dies es farà arribar a totes les llars d’Andorra el document d’adhesió i qui s’hi vulgui sumar pot retornar-lo amb les signatures a les associacions. Sense franquejar, només han d’adreçar el document a l’apartat de correus número 96 i dipositar-lo en qualsevol bústia del país (ja sigui dels correus espanyols com dels francesos). Els impulsors de la iniciativa també es posaran en contacte amb entitats i col·legis professionals d’Andorra i també entitats ecologistes i ciutadanes de França i Espanya.

Els pilots del projecte confien i esperen recopilar “moltíssimes” firmes, que presentaran al comú lauredià perquè reflexioni sobre l’expansió del parc natural i d’atraccions que ha previst a la Rabasa. I, com ja han fet en nombroses ocasions, van tornar a aprofitar la compareixença pública d’ahir al matí per atacar el projecte. Motwani va recordar que “tots els parcs d’animals d’Europa són deficitaris” i que el comú de Sant Julià, va exposar Bru, ha pensat Naturlàndia “amb una mentalitat dels anys vint del segle passat”. Van reiterar també que el plantejament de la zona d’oci, amb un parc d’animals tancats entre d’altres propostes, “no és sostenible” i es van felicitar d’haver “endarrerit tot el procés” amb les accions de protesta que han anat duent a terme des que es va anunciar la construcció de les atraccions a la Rabassa i el pla del Conangle. “També s’ha demostrat que, avui per avui, el Tobotronc no ha donat cap benefici per a la parròquia i els comerciants”, va concloure Paricio.

De la seva banda, el comú va declinar valorar la recollida de firmes en tractar-se “d’una iniciativa de caràcter civil”.


El Periòdic d'Andorra

L'ADN titlla el Tobotronc de "projecte caducat"

• Tret de sortida a la recollida de firmes per declarar la Rabassa espai protegit

• Els ecologistes s'uneixen per demanar al Govern una llei de parcs naturals

Clara Garnica – Andorra la vella

La campanya de recollida de signatures per demanar al Comú de Sant Julià de Lòria que freni l'ampliació de Naturlàndia i declari la zona de la Rabassa espai protegit, va donar ahir oficialment el tret de sortida, i s'allargarà els dos propers mesos. Els ciutadans rebran a partir d'avui a les seves llars els papers d'adhesió de la iniciativa, impulsada per ADN, Plataforma Rocafort, Amics de la Rabassa i Apapma. Tots ells van coincidir ahir en afirmar que el parc d'animals que el Comú lauredià vol construir a la zona serà un fracàs econòmic, ambiental i un llast per als veïns de la parròquia. També les instal.lacions actuals, amb el Tobotronc com a buc insígnia, estan "condemnades al fracàs", va assegurar la representant de l'ADN, Anna Riberaygua, que hi va afegir que a dia d'avui el Tobotronc és "un projecte caducat".

Riberaygua va demanar a les autoritats que reconeguin "d'una vegada que el Tobotronc no aporta cap benefici i que possiblement no recuperi mai la inversió efectuada". Des del Comú, per la seva part, no van voler entrar ahir a valorar la proposta, per tractar-se d'una iniciativa civil la qual respecten.


LLEI DE PARCS NATURALS

D'altra banda, i aprofitant la campanya de recollida de signatures, els quatre grups van fer ahir una crida conjunta per demanar al Govern que elabori al més aviat possible una llei de parcs naturals i nacionals, i regular així la zona afectada.


[ TORNA ]Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal