Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

El negatiu per la construcció de Naturlàndia arriba als 8,5 milions d’euros

Imprimeix PDF

Premsa 15/06/2010

Diari d'Andorra

El comú argumenta les xifres per les inversions que s’han fet a la Rabassa i pel fet que en els primers anys no s’han obtingut beneficis

C. Audí - Andorra la Vella - 15/06/2010

El parc de Naturlàndia acumula un deute de 8,5 milions d’euros. Així ho va denunciar el cap de l’oposició al comú de Sant Julià de Lòria, Patrick Frases, i així ho va reconèixer el cònsol menor de la parròquia, Enric Sangrà.

La xifra la van argumentar des de la corporació com una inversió. “Ell [l’oposició] diu que és deute, jo diria que és una inversió. Qui no arrisca no pisca i per tenir un rendiment has d’arriscar”, va posar en relleu el mandatari local. L’elevat volum en negatiu s’explica, segons Sangrà, per la inversió que s’ha hagut de fer, “per ara anar recollint”. S’hi ha construït el Tobotronc. I tampoc no s’han generat guanys. “Sincerament, aquests primers anys no hem tingut beneficis, de la mateixa manera que va passar amb Caldea”, va posar de manifest.

En el decurs d’una tertúlia al programa Cal Fernàndez, d’AD Ràdio, Sangrà es va mostrar confiat que amb l’anunciada i més que esperada ampliació de capital –que també, va assenyalar, ha suposat despeses– i amb la posada en marxa d’altres complements al tobogan alpí començaran a arribar els beneficis. Les accions, va prometre el número dos del comú, sortiran a la venda ja. La primera setmana de juliol, concretament. En total se’n posaran a disposició de les persones que vulguin participar en el projecte 340.000 a un preu de 35 euros cadascuna. La planificació dels impulsors de la iniciativa és que el 49% dels títols es posin a la venda per a particulars i les empreses que s’hi vulguin afegir.

Els bancs i la constructora

De fet, una de les previsions inicials és que el 20% (d’aquest 49%) se’l quedi l’empresa constructora del parc (s’estipularia per edicte). Des de la corporació també estimen que els bancs del país adquiriran títols, però no saben quants: “Sí que podem calcular que hi posin alguna cosa, però quin import... no ho sé.”

Sangrà tampoc no va deixar escapar l’ocasió per recordar que “està considerat” que Naturlàndia té un patrimoni de 22 milions d’euros i que la previsió d’enguany és arribar a una facturació de 2,2. “I l’any passat va tenir més de 150.000 visitants i aquest any la projecció és tenir-ne entre 170.000 i 180.000”, hi va afegir.

Tot plegat s’encaixa amb fortes crítiques des de l’oposició. Frases va recordar que el parc “ja hauria d’estar acabat i pràcticament no està ni començat” i va dubtar, de nou, del retorn que el parc lúdic aporti a la parròquia. També es va preguntar “on s’han invertit” aquests 8,5 milions i va insistir que fa dos anys i mig que “estem esperant” l’ampliació de capital.

QUE ELS AMICS DE LA RABASSA COMPRIN ACCIONS SI VOLEN DEFENSAR EL TERRITORI

“El millor que poden fer aquestes persones és comprar accions de Naturlàndia i així podran entrar al consell d’administració i decidir sobre Naturlàndia. Serà el primer pas per poder-se defensar.” Aquesta és la resposta, taxativa, del cònsol menor quan se li demana l’opinió sobre la recollida de signatures que han impulsat els grups ecologistes –encapçalats pels Amics de la Rabassa– per demanar que el bosc de Sant Julià sigui declarat espai protegit. Amb tot, el liberal els posa sobre la taula una altra opció i els anima què s’hi acullin: “L’any que ve hi haurà eleccions. Que facin un partit, que es presentin i que facin les seves propostes.”

D’altra banda, Sangrà reitera que la zona de la Rabassa “es cuidarà” tot i que s’hi munti l’espai lúdic amb el parc d’animals al pla del Conangle, perquè “totes aquelles hectàrees [la resta que no s’ompliran amb Naturlàndia] estan obertes a tothom”.


[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal