Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Set-centes persones ja reclamen la protecció específica de la Rabassa

Imprimeix PDF

Premsa 27/07/2010

Diari d'Andorra

La campanya de recollida de firmes per exigir al comú que declari espai natural protegit la zona on hi ha Naturlàndia, avança a bon ritme:

T. Solanelles / Agències - Andorra la Vella - 27/07/2010

Set-centes firmes. I n’esperen més. Perquè la campanya no s’atura. De fet, no hi ha ni data límit ni nombre de signatures que es posi per sostre. Res de res.

Però les organitzacions ecologistes i ciutadanes porten a terme una campanya per aconseguir que el comú de Sant Julià promogui la declaració d’espai natural protegit els territoris que engloben la Rabassa i el planell de Conangle fins al pic Negre i el camp de Claror. I això que només han passat dos mesos des que es va posar en marxa la campanya. Per això la integrant de l’Associació per a la Defensa de la Natura (ADN), una de les entitats promotores del manifest, Anna Riberaygua feia ahir un “molt bon balanç” de l’estat de la recollida de firmes.

Els promotors de la campanya –els grups ecologistes ADN, Apapma, Amics de la Rabassa, i el Grup Rocafort– consideren una fita important haver arribat a les 700 firmes tenint en compte que “s’ha començat tard i a l’inici del període de vacances”. En tractar-se d’una demanda al comú, només poden firmar residents al Principat, encara que no siguin nacionals. No obstant això, els col·lectius que promouen la protecció de l’espai que ara ocupa el projecte de Naturlàndia no descarten fer una difusió més àmplia de la campanya. Per als grups que han activat la recollida de firmes, la Rabassa “és un espai per gaudir-lo, no per tancar-lo”. A més, a Andorra queden pocs espais naturals “com el planell de Conangle”, que “val la pena preservar” i on s’hi podria fer “un projecte de turisme sostenible”, que segons els ecologistes no és el cas de Naturlàndia. Els ecologistes reivindiquen que el projecte “no ha portat cap mena de reactivació econòmica”.


Comú a l’expectativa

Mentre els grups continuen la seva tasca de recollida de signatures –Anna Riberaygua va explicar ahir que no serà fins passat el 15 de setembre quan els promotors de la iniciativa faran un balanç més aprofundit i posaran més concrecions a la finalització de la campanya– el comú se’n manté al marge. Expectant, com a molt. Fonts comunals van recordar ahir que “es tracta d’una iniciativa civil, ciutadana, que es respecta”, sense entrar en cap mena de consideració més. Tampoc els grups ecologistes no tenen cap sensació ni resposta de les pretensions o la voluntat que pot tenir la corporació laurediana un cop rebi les signatures, siguin les que siguin. Els promotors de la campanya deixen clar, però, que en cap cas els mou un sentiment partidista en la seva acció.

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal