Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Arguments per a la Rabassa

Imprimeix PDF

Premsa 26/08/2010

Diari d'Andorra

Volem agrair al nou director general de Naturlàndia que ens doni la raó en alguns aspectes, però també estaríem contents que ens en reconegués alguns altres.  Per Teresa Cairat, Meritxell Fiter, Santi Pijuan, Josep Maria Goicoechea, Anna Riberaygua, Pili Pijuan i Marta Ribas - 26/08/2010

Els Amics de la Rabassa, després de llegir les declaracions del Sr. Masegosa el dia 6 d’agost, volem agrair-li que ens doni la raó en alguns aspectes però també estaríem contents que en reconegués uns altres.

Volem agrair-li que ens doni la raó quan constata que:

–“Els clients aprecien les activitats de natura” i sobretot aquelles que són respectuoses amb el medi, ja que les que tenen més acceptació són els passejos a cavall, el tir amb arc, el múixing, etcètera.

–Els clients que visiten Naturlàndia són de tipus familiar i són els que s’han de promocionar, així com els residents: “Hem de cuidar més el resident, perquè no se l’ha tingut gaire en compte.”

–Amb les mateixes instal·lacions s’obtenen més visites i beneficis simplement fent-ne una bona promoció.

–I reconeix que s’està “al límit de capacitat”.

Aquestes constatacions són la base, entenem, per crear una oferta turística basada en els valors de la natura, de tipus familiar i no massificada, i que es desenvolupa tenint en compte la gent del país. Entenem també que si estem al límit de capacitat, podem limitar-la i així es donarà millor servei i això fidelitzarà els clients i s’obtindran més ingressos.

Igualment estaríem contents que reconegués que:

–“Segurament s’haurien tingut els mateixos resultats fent la promoció amb el nom de la Rabassa.” Un nom autòcton és sempre més interessant que les creacions americanitzades.

–El pla del Conangle és el lloc ideal per a les famílies sobretot a l’hivern, ja que permet practicar l’esquí amb menys intensitat i menys risc i afavoreix les relacions intergeneracionals (per exemple, entre avis i néts). Si s’hi fan altres instal·lacions, siguin quines siguin, l’estació perdrà el seu principal atractiu.

–Un observatori d’animals és un lloc des d’on s’observa la fauna “salvatge i lliure” sense destorbar-la. Amb ben poca infraestructura n’hi ha prou. Per exemple, es pot realitzar amb una mínima caseta de fusta clavada a terra (sense formigó ni moviments de terres). Amb aquesta construcció n’hi ha més que suficient, i fins i tot de vegades es pot fer amb molt menys. En el projecte actual el que es vol fer és un parc o, més ben dit, un park, que mai serà ecològic per molt eco que s’hi posi davant.

–El cost econòmic de l’ampliació és molt elevat i els beneficis econòmics que pugui portar són qüestionables. Ens agradaria veure la xifra del cost de manteniment, i no únicament la dels ingressos sense detallar el nombre de freqüentacions gratuïtes o de promoció.

Per tot això, li demanem que convenci el comú que:

–L’ampliació serà un mal negoci i no solament monetari.

–Amb l’ampliació perdrem un atractiu que ja tenim i que actualment té un cost zero. Perdrem un paratge natural que és un patrimoni irrecuperable. Per tant, les construccions, si n’hi ha d’haver, es podrien fer al camp de tir.

–Un públic familiar que aprecia les activitats a la natura no valora la pol·lució que signifiquen els quads i altres ginys sorollosos i fumejants que s’hi passegen, ni la música dels altaveus que no permet escoltar els sons de la natura.

–Els óssos i altres animals no aportaran més visites en relació amb la inversió que s’hi destinarà. També augmentaran els costos d’explotació, probablement més que els guanys: neteja , aigua, alimentació, sanitat, seguretat, vigilància, etcètera. A banda de tot això, d’on traurem l’aigua?

–Tot augment excessiu de visitants comporta més impacte sobre el medi, més desconfort per a tots els visitants, cues, menys seguretat, menys atenció personalitzada, menys qualitat en els serveis, més desgast en les instal·lacions, més manteniment, etcètera.

–Les botigues treuen possibles compradors a Sant Julià, fet que es contradiu amb la dinamització de la parròquia que es proclama, i la mateixa afirmació serveix per als hotels del poble.

Concloent, als Amics de la Rabassa ens agradaria que convencés el comú de tenir en compte les nostres propostes, així com ens congratulem que en el seu article ens doni la raó en molts dels aspectes que nosaltres ja havíem remarcat.


[ TORNA ]Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal