Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Els espais protegits tenen un impacte econòmic positiu en el 76% dels casos

Imprimeix PDF

Premsa 22/09/2010

BonDia

Escrit per M. S. C.

Els espais naturals protegits aporten canvis socioeconòmics positius en un 76% dels casos, segons un estudi fet pel departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

Aquest informe posa en relleu la importància d’aquestes zones per al desenvolupament local, ja que en un 24% dels casos l’impacte ha estat zero i en cap cas el resultat de la regulació d’aquests espais ha comportat canvis socioeconòmics negatius. A més, els parcs naturals impulsen la creació de llocs de treball, sigui al mateix espai protegit o a les àrees immediates. Així, en alguns casos, indrets d’aquest tipus poden ocupar uns quants centenars de persones.

Sense anar més lluny, el parc natural de l’Alt Pirineu disposa de 34 assalariats, i a més crea ocupació indirecta a les empreses locals de serveis ambientals i iniciatives vinculades a sectors com el turisme. El responsable de presentar aquest informe ha estat el consultor ambiental Josep Maria Mallarach, que ha participat aquest dimarts en la jornada Els parcs naturals com a eina de desenvolupament, organitzada per Medi Ambient i que ha tingut lloc a la Massana.

Un altre dels participants en la jornada, Jordi Palau, director del parc natural de l’Alt Pirineu, també ha destacat el suport que donen els indrets protegits pel desenvolupament local. En aquest cas, es recolza activitats econòmiques que preserven el patrimoni, com ara amb ajuts per al manteniment dels prats i les pastures, i també es posa en valor el patrimoni com a activitat per al turisme. Així, s’està desenvolupant una xarxa de senders amb començament als pobles, es treballa en punts d’informació, com ara miradors accessibles i en llocs d’interès, i també en centres de visitants que donen a conèixer l’activitat agroramadera, els temes de la frontera o l’ós.

Encara que Andorra disposa de molts punts forts per crear un sistema modern d’espais protegits, Mallarach ha exposat que la superfície total d’aquest territori és avui del 26%, tenint en compte els parcs naturals del Comapedrosa i Sorteny, els tres vedats de caça i el Madriu, que encara no compta amb una legislació. Aquesta xifra és força baixa en comparació de països com Dinamarca, on hi ha un 45% de l’espai protegit, o Liechtenstein, que frega el 50%. A Catalunya, aquests terrenys representen, amb tot, el 30% del territori.

Així, l’expert creu que no seria gaire difícil avançar cap aquest sistema d’espais protegits al Principat, ja que el 80% del territori és públic, es disposa d’estudis i és un país ric, amb tècnics especialitzats i una societat inclinada a la conservació del patrimoni natural.

Jordi Nicolau, representant de l’òrgan gestor del parc natural del Comapedrosa, ha coincidit que encara queda “molt espai per recórrer” per crear nous parcs en altres parròquies i englobar-los en una xarxa d’indrets protegits. Tot i així, ha destacat que els passos es fan en el sentit correcte i que, en el cas del parc del Comapedrosa, s’impulsa estratègies que contribueixen al desenvolupament econòmic i a la promoció d’activitats tradicionals o educatives, que van començar l’any passat.

La jornada també ha comptat amb la presència de Sergi Riba, del parc de la vall de Sorteny, i Matthieu Cruèges, del parc natural dels Pirineus de l’Arièja. Tots els experts han remarcat la necessitat de cooperació entre els espais protegits d’Andorra, Catalunya i França.


LLEI DE PROTECCIÓ DE LA NATURA

En el marc de la jornada, el ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, ha anunciat que el Govern ha començat a treballar en la llei de protecció de la natura. Fins ara s’ha fet diversos intents que no han prosperat, i per això Alay desitja que aquest sigui el definitiu en un futur que “espero que sigui immediat”. Aquest text és una peça estratègica per al funcionament dels parcs, permet ordenar polítiques i el mateix territori i impulsar activitats que poden ser una sortida econòmica més enllà del turisme d’hivern o el comercial. Alay ha destacat la bona entesa amb els comuns, que són els titulars dels indrets de muntanya, i ha remarcat que cal avançar en el mateix sentit que els països veïns, on als parcs hi ha nuclis habitats.


El Periòdic d'Andorra

El Govern enllesteix l’esborrany de la llei de patrimoni natural

Eva Arasa -22 Sep, 2010

 El Ministeri de Medi Ambient enllestirà en breu un primer esborrany del projecte de llei de patrimoni natural, que servirà com a base per iniciar el treball amb els comuns. Així ho va explicar el ministre Vicenç Alay en el marc de la jornada Els parcs naturals com a eina de desenvolupament, que va tenir lloc ahir al matí, a la sala Les Fontetes de la Massana. La futura llei ha de recollir aspectes com ara les competències pròpies del Govern i dels comuns a l’hora de fer complir la normativa relativa a la protecció dels parcs naturals, motiu pel qual és necessària l’aportació de les corporacions locals en l’elaboració del text.

El cònsol de la Massana, Josep Maria Camp, va aprofitar la taula rodona per denunciar justament la posició de feblesa en què es troben els comuns a l’hora d’aplicar les normes, ja que no disposen de les eines necessàries per intervenir en cas que es produeixi un acte de vandalisme o algun altre tipus d’infracció. “Amb els nostres agents de circulació, no els podem ni retenir”, va assenyalar Camp, que tot seguit va apel.lar al Ministeri d’Interior per tal que els convenis que s’estan signant amb els comuns puguin incloure també aquest aspecte.

Per al ministre Alay, és molt important que el país disposi d’una llei marc, que permetrà “ordenar totes les qüestions que afecten el patrimoni natural”. El titular de Medi Ambient va puntualitzar que es tracta d’una llei marc i que, posteriorment, s’haurà d’anar desenvolupant mitjançant el desplegament reglamentari corresponent.


DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC

La jornada d’ahir va comptar amb la participació de tècnics i responsables dels parcs naturals veïns –Parc natural de l’Alt Pirineu i Parc naturel régional des Pyrénées Ariègeoises–, així com dels dos parcs naturals que hi ha al Principat: el Parc natural comunal de les valls del Comapedrosa i el Parc natural de la vall de Sorteny.

Tant els tècnics com els responsables polítics van estar d’acord que la protecció dels espais naturals no és incompatible amb el desenvolupament econòmic local, tenint en compte que el patrimoni natural és un valor afegit i pot atreure, per exemple, un turisme de natura. En el discurs de cloenda, el mateix ministre de Turisme, Claudi Benet, va anunciar una campanya que anirà adreçada a potenciar precisament aquest tipus de turisme.

[ TORNA ]


Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal