Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

L'estudi financer encarregat per Amics de la Rabassa desaconsella la compra d'accions de Naturlàndia

Imprimeix PDF

Premsa 27/09/2010

BonDia

Sant Julià de Lòria – Societat -Escrit per Agències   

L'informe sobre rendiment i viabilitat de la propera ampliació de capital de Camprabassa desaconsella la compra d'accions de Naturlàndia per l'alt risc del projecte i la variació entre la rendibilitat oferta i la que es desprèn de l'anàlisi realitzat. L'estudi de l'analista financer Andreu Gilabert Moreno, encarregat pels Amics de la Rabassa i publicat en el seu web, conclou que la informació financera de l'oferta pública fa esperar una rendibilitat del 14,17%, mentre que tenint en compte variables com l'aplicació de l'impost de societats d'un 10%, el cànon del comú d'un altre 10% i un increment constant dels ingressos d'un 3%, l'analista calcula una taxa de rendibilitat efectiva d'un 5,05%.
Gilabert considera que la rendibilitat no compensa l'alt risc que suposa invertir en un projecte sense precedents a Andorra i amb un nivell de risc elevat. Apunta que hi ha una relació directa entre rendibilitat i risc, i que el 5,05% calculat en el seu estudi no compensa els riscos de liquiditat i polítics del projecte. A més assenyala que aquests factors fan considerar sobrevalorat el preu de les accions.
Pel que fa a la rendibilitat, l'estudi informa que el valor esperat, del 14,17% només es dóna en casos en que s'adquireix un producte i un cop s'ha generat valor es ven, però en aquest cas, no és factible ja que és un projecte amb una participació rellevant del comú. En quant a la liquiditat, l'analista explica que si l'inversor necessités recuperar els fons invertits ho tindria difícil perquè les accions no cotitzen en un mercat secundari.
A més d'aquests riscos, Gilabert Moreno afegeix el risc polític que suposa la participació del Comú de Sant Julià de Lòria en el projecte, ja que si hi hagués un canvi de govern, aquest podria no donar suport a la continuïtat del projecte i per tant no seria viable. D'altra banda, les entitats ADN, APAPMA, Grup Rocafort i Amics de la Rabassa demanen la declaració d'espai protegit des de fa temps, i la conseqüència de la recollida de signatures podria perjudicar els accionistes de Naturlàndia.
D'altra banda, l'analista financer detalla que el projecte es basa en una concessió administrativa de 50 anys, i que un cop finalitzada aquesta, no se sap què passarà, és per això que s'ha de recuperar la inversió en aquest període de temps. Una altra dada que té en compte Camprabassa per fixar la rendibilitat al 14,17% és un augment dels ingressos en el 7%, i l'analista considera que és una xifra massa ambiciosa per a un projecte sense consolidar. Només és una hipòtesi perquè parlant de dades futures no es pot assegurar res, però és per això que l'analista compta un 3% d'increment constant a l'hora de calcular la rendibilitat.
Un altre punt important per a Gilabert és la planificació financera, que preveu que al 2013 i al 2015 es realitzin dues ampliacions de capital per un total de més de set milions d'euros. Tal com apunta l'analista, si les ampliacions no se subscrivissin, les estimacions fetes no tindrien sentit, i les projeccions i rendibilitats variarien. D'altra banda, Gilabert es mostra sorprès per la similitud entre el cost financer de l'endeutament (3%) i el rendiment dels excedents de tresoreria (2,9%), i recorda que s'ha de considerar el possible impost de societats del 10%, que no s'ha tingut en compte i que també perjudicaria al rendiment de l'accionista.
L'estudi va ser encarregat per l'associació d'Amics de la Rabassa en el marc de la campanya per aturar el projecte de Naturlàndia i aconseguir que la zona es declari espai natural protegit, i es pot trobar el text íntegre a la seva pàgina web www.amicsdelarabassa.org. Un avançament de l'estudi, quan encara no estava acabat, ja es va fer públic a principis del mes d'agost. L'analista internacional financer, Andreu Gilabert Moreno està acreditat com a CIIA (Cerified International Investiment Analyst) i com a CEFA (Certified European Financial Analyst) i dóna una valoració financera del projecte sense analitzar les variables de gestió, ja que no disposa d'aquesta informació.

Diari d'Andorra

UN ESTUDI DESACONSELLA COMPRAR TÍTOLS DE NATURLÀNDIA

L’informe encarregat per Amics de la Rabassa sobre el rendiment i la viabilitat de la propera ampliació de capital de Camprabassa desaconsella la compra d’accions de Naturlandia, per l’alt risc del projecte i la variació entre la rendibilitat oferta i la que es desprèn de l’anàlisi realitzada. Segons l’estudi, elaborat per l’analista financer Andreu Gilabert Moreno, la informació financera de l’oferta pública fa esperar una rendibilitat del 14,17%, mentre que tenint en compte variables com l’aplicació de l’impost de societats (un 10%), el cànon del comú (un altre 10%) i un increment constant dels ingressos d’un 3% l’analista calcula una taxa de rendibilitat efectiva d’un 5,05%. Gilabert considera que la rendibilitat no compensa l’alt risc que suposa invertir en un projecte sense precedents al país i amb un nivell de risc elevat. Quant a la liquiditat, l’expert diu que si l’inversor necessités recuperar els fons invertits ho tindria difícil perquè les accions no cotitzen en un mercat secundari.


MésAndorra

Un estudi financer desaconsella la compra d'accions de Naturlandia per falta de rendibilitat
L’informe, encarregat per Amics de la Rabassa, va ser elaborat per l’analista econòmic Andreu Gilabert Moreno que preveu només el 5,05% de profit en les participacions que adquireixi la gent del parc lúdic.
ANA-Sant Julià de Lòria

L’analista també posa atenció en un possible canvi de govern en el comú de Sant Julià de Lòria i la seva vinculació en el projecte. L'informe sobre rendiment i viabilitat de la propera ampliació de capital, realitzat per Camprabassa, desaconsella la compra d'accions de Naturlandia per l'alt risc del projecte i la variació entre la rendibilitat oferta i la redibilitat efectiva. L'estudi, de l'analista financer Andreu Gilabert Moreno, encarregat pels Amics de la Rabassa, conclou que la informació financera de l'oferta pública fa esperar una rendibilitat del 14,17%, mentre que tenint en compte variables com l'aplicació de l'impost de societats d'un 10%, el cànon del comú d'un altre 10% i un increment constant dels ingressos d'un 3%, l'analista calcula una taxa de rendibilitat efectiva d'un 5,05%. Gilabert considera que «la rendibilitat no compensa l'alt risc que suposa invertir en un projecte sense precedents a Andorra i amb un nivell de risc elevat» i apunta que «hi ha una relació directa entre rendibilitat i risc, i que el 5,05% calculat en el seu estudi no compensa els riscos de liquiditat i polítics del projecte». A més, assenyala que «aquests factors fan considerar sobrevalorat el preu de les accions». Pel que fa a la rendibilitat, l'estudi informa que el valor esperat, del 14,17%, només es dóna en casos en que s'adquireix un producte i un cop s'ha generat valor es ven, però en aquest cas, no és factible ja que és un projecte amb una participació rellevant del comú. En quant a la liquiditat, l'analista explica que si l'inversor necessités recuperar els fons invertits ho tindria difícil perquè les accions no cotitzen en un mercat secundari. A més d'aquests riscos, Gilabert Moreno afegeix el risc polític que suposa la participació del Comú de Sant Julià de Lòria en el projecte, ja que si hi hagués un canvi de govern, aquest podria no donar suport a la continuïtat del projecte.


[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal