Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Les obres de Naturlandia suposen la destrucció del Pla de Conangle

Imprimeix PDF

Premsa 02/10/2011

Fòrum.ad

Amics de la Rabassa denuncia que l’inici de les obres de Naturlàndia suposa la destrucció del Pla de Conangle

Amics de la Rabassa denuncia a través d’unes imatges de l’estat actual del Pla de Conangle, que l’inici de les obres d’ampliació de Naturlàndia ‘significa la destrossa i la privatització d’un espai fins ara públic’. L’entitat ha posat de manifest que ja s’ha col·locat una tanca ‘que significa que haurem de pagar per passejar per aquells indrets’, i convida als ciutadans a admirar ‘els esvorancs, munts de terra, arbres talats, i la fauna i la flora autòctona eliminada per sempre’.


Amics de la Rabassa continua oposant-se al projecte d’ampliació de Naturlàndia, que suposa la construcció d’un observatori d’animals, un amfiteatre i un aparcament. Les obres van començar al juliol, i ara l’entitat denuncia el ‘desastre ecològic’ que s’hi està produint.

A través d’unes fotografies, l’associació ecologista lamenta que s’estigui destrossant la zona del Pla de Conangle, un fet que s’ha vist agreujat per la recent competició d’enduro, que segons han explicat Amics de la Rabassa a l’ANA ‘ha destrossat la natura amb un resultat nul d’increment d’activitat pels comerciants i hotelers de la parròquia’. De fet, el col·lectiu lamenta que les activitats que s’organitzen a la Rabassa no acaben tenint el benefici esperat al poble, ‘ja que la gent es concentra a dalt i a Sant Julià hi queda molt poca gent’.

Però el més flagrant, segons l’associació, és que s’hagi privatitzat un gran espai públic, al qual a partir d’ara s’hi haurà d’accedir pagant. En aquest sentit, Amics de la Rabassa ha volgut posar de manifest que s’ha aixecat una tanca al llarg de tot el perímetre, que delimita un espai fins ara de lliure accés per tots els ciutadans.

A més, Amics de la Rabassa considera que la pèrdua d’aquest espai es fa a canvi d’una ‘proposta anacrònica d’aparcament d’animals en captivitat, atraccions demostradament perilloses, de benefici dubtós per a la parròquia i d’endeutament insostenible per als contribuents del Comú de Sant Julià de Lòria’.

Diari d'Andorra

Amics de la Rabassa critica les destrosses a Conangle
El col·lectiu lamenta “la destrossa” i la “privatització” de la zona de bosc
Agències - Andorra la Vella    - 02/10/2011

L’entitat ha difós imatges per fer la seva denúncia.
Amics de la Rabassa ha denunciat l’impacte que estan produint sobre el territori les obres d’ampliació de Naturlàndia.
El col·lectiu ha difós unes fotografies per mostrar que els treballs que s’estan duent a terme al Pla de Conangle des del passat mes de juliol “signifiquen la destrossa i la privatització d’un espai fins ara públic”. L’entitat ha posat de manifest que ja s’ha col·locat una tanca “que significa que haurem de pagar per passejar per aquells indrets” i que la zona és un seguit “d’esvorancs, munts de terra, arbres talats, i la fauna i la flora autòctona eliminada per sempre”.
L’entitat ecologista lamenta que s’estigui fent malbé la zona del Pla de Conangle i no només per l’obra de Naturlàndia, també per la recent competició d’enduro que “ha destrossat la natura amb un resultat nul d’increment d’activitat per als comerciants i hotelers de la parròquia”. Per al col·lectiu, el més flagrant és que s’hagi privatitzat un gran espai públic, al qual a partir d’ara s’hi haurà d’accedir pagant, segons denuncien. En aquest sentit, Amics de la Rabassa ha volgut posar de manifest que s’ha aixecat una tanca al llarg de tot el perímetre, que delimita un espai fins ara de lliure accés per tots els ciutadans. Amics de la Rabassa torna a deixar clara l’oposició al projecte (de fet és el que va motivar el naixement del col·lectiu) denunciant que es tracta d’una “proposta anacrònica d’aparcament d’animals en captivitat, atraccions demostradament perilloses, de benefici dubtós per a la parròquia i d’endeutament insostenible per als contribuents del comú de Sant Julià de Lòria”.

10 comentaris

Dimecres, 05 d'Octubre de 2011 13:25 Enviat per pep

Tristissim!

Dilluns, 03 d'Octubre de 2011 18:03 Enviat per Escriu el teu nom... Link del comentari

Els moviments de terres del retro-parc de Naturlàndia em recorden els moviments de terres de l'aeroport de Lleida-Alguaire. Tot un presagi. Potser comparteixen que els estudis de viabilitat, percentatges de creixement, previsions de resultats convidaven a l’acció i l’optimisme exultant senzillament perquè en un cas com l’altre hi havia la voluntat prèvia de construir; i només calia –no cal ni mala fe- potenciar totes les dades que porten al resultat desitjat.

Diumenge, 02 d'Octubre de 2011 22:51 Enviat per Habitant d' Aixirivall

Sant Julià PITJOR parròquia amb diferència... en el poble no s'inverteix ni un DURO (parcs infantils com déu mana...), això si, s'inverteix en L'ÚNIC lloc on no volem i per a nosaltres... AIX NO!!, per als guiris. I lo bo es que ho paguem tots els Lauredians. On aniré a fer bici i a correr, a passejar amb els nens...doncs igualment hi aniré per allà pero amb aquella tristesa d'haver coneixut lo que era abans aquell lloc. Aquets del comú es mereixerien tot lo pitjor, pero com que han sigut votats per als LAUREDIANS (familiars, amics, xanxulleros, amics d'amics, gent que els hi deu favors, chupaculs...) doncs ens ho hem de menjar amb patates. Apa, que dintre uns anys serem un CIRC!!

Diumenge, 02 d'Octubre de 2011 19:12 Enviat per Escriu el teu nom...

tranquils, a les properes el.lecions tornaran a entrar els mateixos, be, els mateixos no, els seus deixebles....aquest ´"peís" és així, i Lauredia encara més !!!!!

 Diumenge, 02 d'Octubre de 2011 13:29 Enviat per Cabrejat. I molt!!

 Tinc fotos de dues costellades amb els meus pares(e.p.d.) a la Rabassa. Com hi vàrem pujar? Ni idea. A casa no teníem cotxe. Potser els veïns, amics que ens pujaren varen també fer les quatre fotos del grup familiar sol, les fotos conservades. Altres vegades vaig anar a la Rabassa amb el cotxe dels meus sogres. Com hi va pujar aquella màquina tan vella? Ni idea. No formo part de les parelles que van anar a festejar a la Rabassa: el cotxe era del meu sobre. Aquestes fotos que veig avui em posen –perdó- del molt mala llet. És la primera vegada que ho penso: al casar-me, vaig pujar socialment: els meus sogres tenien cotxe!!! Rabassa, Rabassa: “quien te ha visto i quien te ve, sombra de lo que eras!”

 Diumenge, 02 d'Octubre de 2011 13:19 Enviat per fan pena

 Poques coses bones que hi ha a la paròquia i aquets polítics han aconseguit fer-ho malbé. Amb un deute astronòmic que haurem d'assumir tots els Lauredians. Entre nosaltres: fan pena.

 Diumenge, 02 d'Octubre de 2011 12:36 Enviat per Desperta, Sant Julià !!

 He vist algunes de les imatges, l'abans i l'ara . ÉS SENZILLAMENT REVOLTANT.

 Diumenge, 02 d'Octubre de 2011 12:05 Enviat per Escriu el teu nom

 Dacord que estan talan arbres, pero i a les pistes d'esqui alpi ??? el arbres es van apartar o eren prats naturals??? tambe es van fer tales no??? endeutament per a la parroquia ??? no funciona???

 Diumenge, 02 d'Octubre de 2011 11:46 Enviat per piterpan

 molt decebut, la natura a Andorra es molt poc valorada, dia a dia ens la carreguem sense miraments. Hi ha encara mases calers a Andorra. Mireu com a Organya ningú es carrega res perque no hi ha neu, ni calers per invertir. Ja em va bé en aquest sentit la crisi i que sigui molt mes bestia i es pugui aturar tots aquests projectes que es menjen lo mes valuos del nostre pais.

 Diumenge, 02 d'Octubre de 2011 11:34 Enviat per David

 Els meus avantpassats anaven a la Rabassa, en un bosc que era comunal, era de tot el poble; res ni ningú m'impedirà de continuar gaudint d'aquest espai tan especial per tants lauredians. ...i per cert, no conec ningú dels que són amics de la Rabassa, ho dic per què no us penseu que formo part d'aquesta Associació.


Periòdic d'Andorra

Ecologistes denuncien la destrucció del Pla de Conangle
diumenge, 2 d'octubre de 2011 02:00

Amics de la Rabassa critica la col·locació d'una tanca a un espai de lliure accés
El Periòdic - Sant Julià de Lòria

Amics de la Rabassa denuncia, a través d'unes imatges de l'estat actual del Pla de Conangle, que l'inici de les obres d'ampliació de Naturlàndia «significa la destrossa i la privatització d'un espai fins ara públic». L'entitat posa de manifest que ja s'ha col·locat una tanca «que significa que haurem de pagar per passejar per aquells indrets», i convida als ciutadans a admirar «els esvorancs, munts de terra, arbres talats, i la fauna i la flora autòctona eliminada per sempre».

L'associació en defensa de la Rabassa continua oposant-se al projecte d'ampliació del parc temàtic lauredià, que suposa la construcció d'un observatori d'animals, un amfiteatre i una zona d'aparcament. Les obres van començar al juliol, i ara l'entitat denuncia el «desastre ecològic» que s'hi està produint.

A través d'unes fotografies, l'associació ecologista lamenta que s'estigui destrossant la zona del Pla de Conangle, un fet que s'ha vist agreujat per la recent competició d'enduro, que, segons van explicar Amics de la Rabassa a l'ANA, «ha destrossat la natura amb un resultat nul d'increment d'activitat pels comerciants i hotelers de la parròquia». De fet, el col·lectiu lamenta que les activitats que s'organitzen a la Rabassa no acaben tenint el benefici esperat al poble, «ja que la gent es concentra a dalt i a Sant Julià hi queda molt poca gent».

PRIVATITZACIÓ D'ESPAI / Però el més flagrant, segons l'associació, és que s'hagi privatitzat un gran espai públic, al qual a partir d'ara s'hi haurà d'accedir pagant. En aquest sentit, Amics de la Rabassa va posar de manifest que s'ha aixecat una tanca al llarg de tot el perímetre, que delimita un espai fins ara de lliure accés per tots els ciutadans.

A més, Amics de la Rabassa considera que la pèrdua d'aquest espai es fa a canvi d'una «proposta anacrònica d'aparcament d'animals en captivitat, atraccions demostradament perilloses, de benefici dubtós per a la parròquia i d'endeutament insostenible per als contribuents del Comú de Sant Julià de Lòria».


[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal