Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Gil es mostra partidària d'externalitzar la gestió de Naturlàndia

Imprimeix PDF

Premsa 03/03/2012


BonDia


Gil es mostra partidària d'externalitzar la gestió de Naturlàndia

Sant Julià de Lòria - Societat

Escrit per Agències

Divendres 02, Març de 2012 11:21

La cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, s'ha mostrat partidària d'externalitzar la gestió de Naturlàndia perquè considera que continuar només amb la gestió pública 'acota el desenvolupament del parc'.

Gil ha fet aquestes declaracions al programa Ara i Aquí de RNA on ha deixat clar que tot i que la gestió pública és important, externalitzar-la seria 'molt millor' perquè és un tema que ocupa molt de temps al Comú ja que suposa una gran responsabilitat.

La cònsol major de Sant Julià de Lòria aposta per reduir el percentatge que té el Comú a Naturlàndia a favor dels privats i per externalitzar-ne la gestió i així potenciar-ne el desenvolupament. En aquest sentit, considera que la gestió privada pot contribuir a l'expansió del projecte. Un projecte pel qual continuen buscant inversors, tant del país com de fora, alhora que treballen amb els accionistes i els que ja han invertit en la primera fase del projecte, el parc d'animals, que serà una realitat a l'agost.

Gil ha recordat que l'anterior Comú ja els va deixar aquest projecte molt encarrilat i que ara el que fan és seguiment dels treballs.


D'altra banda, en la que ha estat la seva primera intervenció després de la polèmica dels sous, Gil ha deixat clar que 'no es penedeix de res' i que en cap moment van voler ser insolidaris amb la població. A més, Gil s'ha mostrat dolguda per la imatge que s'ha volgut donar tant d'ella com de la cònsol major d'Escaldes i ha afegit que l'ha afectat 'personalment i familiarment'. Finalment, s'ha sumat a l'opinió d'altres mandataris comunals que creuen que s'han de regular per llei els sous dels cònsols i dels càrrecs públics.

En relació a Manel Torrentallé, que compagina la tasca de cònsol menor amb la de director financer de la Mútua Elèctrica, Gil ha dit que es va comprovar que no fossin càrrecs incompatibles i que en tot cas el que s'hauria de fer és regular les incompatibilitats a nivell general, de tots els càrrecs públics.


Periòdic d'Andorra


Gil aposta per externalitzar Naturlàndia perquè els «treu temps»

Dissabte, 3 de març de 2012 02:00

La cònsol «no es penedeix» de la decisió de pujar-se el sou però assegura que la va afectar «personalment»

EL PERIÒDIC - SANT JULIÀ DE LÒRIA

La cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, va manifestar ahir el seu posicionament a favor de l'externalització de la gestió de Naturlàndia. Gil va justificar la seva postura perquè continuar només amb la gestió pública «acota el desenvolupament del parc», segons va assegurar. La mandatària va voler deixar clar que tot i que la gestió pública és important, externalitzar-la seria «molt millor» perquè és un tema que ocupa molt de temps al Comú i que suposa una gran responsabilitat.

Per aquesta situació, la cònsol laurediana aposta per reduir l'actual percentatge que té el Comú a Naturlàndia, proper al 88% a favor dels privats. La gestió privada pot contribuir a l'expansió del projecte, segons va assegurar Gil en una entrevista concedida ahir a la Ràdio Nacional d'Andorra. La corporació continua buscant inversors, tant del país com de fora, alhora que treballen amb els accionistes i els que ja han invertit en la primera fase del projecte, el parc d'animals, que serà una realitat aquest mes d'agost. Gil va recordar que l'anterior Comú, liderat per Josep Pintat, ja els va deixar aquest projecte molt encarrilat i que ara el que fan bàsicament és un seguiment dels treballs d'ampliació.

SENSE PENEDIMENT / D'altra banda, en la que va ser la primera intervenció de la cònsol després de la polèmica dels sous, Gil va voler deixar clar que «no es penedeix de res» i que en cap moment la decisió pretenia ser «insolidària» o «insensible» amb la població i amb la situació que pateix el país.

A més, Gil va mostrar-se dolguda per la imatge que des de certes esferes s'ha volgut donar tant d'ella com de la cònsol major d'Escaldes, Trini Marín. La situació la va afectar «personalment i familiarment», a més que ha tingut afectacions al Comú, segons va reconèixer. La cònsol laurediana també va valorar l'aparició de la plataforma #AD800, sorgida arran dels increments salarials i que ara es vol erigir com una veu del poble crítica amb la gestió dels polítics. Gil va demanar «sensibilitat» i «respecte», a més de sol·licitar-los que no s'utilitzessin «atacs personals» perquè ella i la seva família ho han passat «malament» a causa de missatges «que no eren correctes».

Finalment, durant l'entrevista mantinguda va sumar-se a l'opinió d'altres mandataris comunals, que creuen que s'han de regular per llei els sous dels cònsols i dels càrrecs públics. En aquest sentit, va reiterar la necessitat de crear una taula de treball i començar a avançar en el tema.

Torrentallé i el càrrec a la Mútua / En relació al cònsol menor Manel Torrentallé, que compagina la tasca de cònsol menor amb la de director financer de la Mútua Elèctrica, Gil va informar que es va comprovar que no fossin càrrecs incompatibles i que en tot cas el que s'hauria de fer és regular les incompatibilitats a nivell general de tots els càrrecs públics.


Diari d'Andorra


Gil considera “molt millor” la gestió externa a Naturlàndia

La cònsol major laurediana assegura que s’estan buscant inversors privats tant del Principat com de l’estranger

Redacció - Andorra la Vella - 02/03/2012

La cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, és partidària d’externalitzar la gestió del parc temàtic de Naturlàndia. Així ho va explicar ahir en una entrevista al programa Ara i aquí, d’RNA.

Una proposta que va en la línia del que ja havia expressat el seu predecessor en el càrrec, Josep Pintat. “La gestió de Naturlàndia ens treu molt de temps perquè volem que tot surti bé i hi ha molta responsabilitat, per la qual cosa penso que si la gestió pogués ser externa seria molt millor”, va exposar la cònsol, a més d’indicar que la inversió privada permetria “una gestió més acurada”. Amb tot, va remarcar que la feina que es fa avui en dia és bona i que, malgrat tot, en aquests moments “la gestió pública és molt important”.

Gil va agrair a l’anterior comú la tasca feta al voltant del parc temàtic, ja que va assegurar que “ens ho han deixat tot bastant arreglat”, fent referència que el contracte amb l’empresa constructora “ja està tancat” i per tant “nosaltres el que hem de fer és seguir amb el projecte”. En aquest sentit, va explicar que s’estan buscant inversors estrangers i també gent del país. “La inversió privada és molt important en aquests moments i hem d’anar en aquesta línia”, va afirmar, a més d’afegir-hi que tenint en compte la difícil situació econòmica i la davallada de les partides d’inversió als comuns, “si volem fer projectes a les parròquies és important que creguem en els inversors privats que ens volen ajudar”.

Projecte llunyà

Preguntada sobre la reacció que podria tenir la gent si finalment s’externalitzés la gestió de l’ecoparc, Gil va comentar que caldria “comunicar-ho molt bé”, però va reconèixer que “a Sant Julià s’ha vist Naturlàndia com un projecte molt llunyà”, motiu pel qual va assegurar que en aquests moments des de la corporació laurediana s’està treballant per “fer baixar Naturlàndia a Sant Julià, que crec que és molt important”. Per aconseguir-ho està previst que l’estiu vinent s’organitzin activitats “molt relacionades” amb el que es fa al parc i, d’altra banda, des del departament de Turisme del comú s’està treballant amb l’Associació de Comerciants i Empresaris Lauredians (ACEL) “perquè els comerços puguin vendre el projecte”, una demanda que va assegurar que s’ha fet des de l’associació.

“Sant Julià ha de creure en Naturlàndia perquè ha de ser un potencial turístic a la parròquia i quan estigui fet ha de ser un pol important per al desenvolupament econòmic, però tothom hi ha de treballar”, va manifestar la cònsol major. En aquest sentit, va reiterar que malgrat que és “un projecte gruixut” el tiraran endavant i estan en espera de poder obrir el parc d’animals a l’agost. Un parc que va indicar que es vol que sigui “l’únic parc temàtic dels Pirineus i un punt de referència”.

DOLGUDA PER LA IMATGE "QUE S'HA VOLGUT DONAR" AMB LA POLÈMICA DELS SOUS

En l’entrevista a RNA, Montserrat Gil també va parlar de la polèmica que es va generar després que en consell de comú s’aprovés un increment salarial per a la cònsol del 22%, acció que finalment es va deixar sense efecte. En aquest sentit, es va mostrar dolguda per la imatge “que s’ha volgut donar” tant d’ella com de Trini Marín, i va remarcar que en 12 anys de trajectòria política mai no havia tingut cap problema, per la qual cosa considera “injust” el tracte que van rebre. Gil va afirmar que la situació la va afectar “personalment, familiarment i pel que fa a l’equip del comú”, i encara que va reconèixer que “tothom és lliure de manifestar-se com vulgui”, va demanar que el respecte fos present en les dues parts.

Amb tot, va assegurar que no es penedia ni se sentia culpable per res i va reiterar que en cap moment “hem volgut ser insolidàris ni insensibles amb la població”. Així, va recordar que els salaris dels cònsols de Sant Julià de Lòria es troben en la part més baixa de la graella salarial i va insistir en el fet que cal regular les retribucions dels polítics i que la població els pugui conèixer.

 [ TORNA ] 

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal