Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Naturlandia pagarà en accions el cànon del comú

Imprimeix PDF

Premsa20/01/2015

Diari d'Andorra

Camprabassa no ha satisfet mai allò pactat en la concessió dels terrenys públics
Toni Solanelles - Andorra la Vella - 20/01/2015

L’ampliació de capital que Camp­rabassa té previst aprovar d’acord amb el comú de Sant Julià emetrà accions per valor no només dels quatre milions que la societat deu a la corporació en virtut de tres préstecs que la segona té concedida a la primera.

També s’hi afegiran els prop de 800.000 euros que a final de l’any passat Camprabassa devia al comú en virtut dels cànons que la societat hauria d’haver anat satisfent a la corporació els darrers anys per l’explotació dels terrenys públics de la Rabassa. I segons es va establir en la concessió.

Fonts coneixedores de l’operació que s’està dissenyant han explicat que s’està avançant adequadament, però que encara és aviat per determinar quan es farà efectiva la capitalització del deute amb la subscripció per part del comú de les noves accions. El consell d’administració de Camp­rabassa, tal com estava previst, va aprovar la setmana passada la modificació dels contractes prestataris. Una aprovació que ja havia acordat amb anterioritat el comú lauredià. Entre el 2013 i el 2014, la corporació va concedir tres préstecs a la societat que gestiona Naturlandia. Els dos contractes del 2013, i que vencien el 2023, estan xifrats en 1.400.000 euros cadascun. El del 2014, que també vencia inicialment deu anys més tard, prestava a Camp­rabassa 1.200.000 euros.

Quan els enginyers financers de Camprabassa van plantejar capitalitzar el deute prestatari es van trobar, segons fonts comunals, amb un inconvenient legal. L’operació no es podia dur a terme fins que el préstec no fos vençut i exigible. D’aquí que el primer pas, per poder complir amb allò que estableix la Llei de societats anònimes, era modificar els terminis dels contractes. Aquest pas ja s’ha completat i, formalment, els esmentats préstecs ja han vençut. La nova data límit per tal que formalment Camprabassa retornés allò prestat al comú era el 15 de gener passat. Per tant, el retorn ja es pot degudament exigir.

Suposadament, i aquest extrem no va poder ser confirmat per les fonts consultades, tant el comú com la societat haurien d’estar preparant ara l’ampliació de capital. I els extrems de la mateixa. Les fonts sí que van donar per fet que l’emissió accionarial tindrà el valor corresponent a la suma dels quatre milions dels préstecs i els 800.000 euros, en xifres rodones, dels cànons que la societat no ha pagat mai fins ara. Segons el contracte de concessió que al seu dia van establir el comú lauredià i Camprabassa, aquesta havia d’abonar un percentatge anual (entre el 7% i el 10% com a màxim) en funció dels ingressos totals obtinguts per Naturlandia. La xifra acumulada a 31 de desembre serien els esmentats 800.000 euros.

Cap subscriptor

Sobre el paper, i per separat, tant el consell d’administració de Camprabassa com el consell de comú haurien d’acordar l’ampliació de capital. I, després, convocar la junta d’accionistes en què aquesta es fes efectiva. En principi no preveuen els promotors de l’operació que hi hagi cap accionista diferent al comú interessat a subscriure les noves accions. D’aquí que la junta que es convoqui hauria de servir, essencialment, perquè els actuals socis que no són la corporació laurediana renunciïn al seu dret preferent. I tampoc no es preveu que hi hagi tercers interessats a adquirir els títols. Per tant, serà el comú qui assumirà el total de l’ampliació. A la pràctica, canviarà el deute de Camprabassa per noves accions de la societat.

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal