Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Un parc temàtic obsolet

Imprimeix PDF

El Periòdic d'Andorra, dijous 29 de maig 2008

• El geòleg Josep Maria Mallarach considera que la viabilitat econòmica i la vinculació amb la natura de Naturlàndia és més que dubtosa

A. M. L.
SANT JULIÀ DE LÒRIA"Naturlàndia preveu un model de parc temàtic obsolet, la viabilitat econòmica del qual crec que és més que dubtosa, així com la seva sostenibilitat". Així de contundent es mostrava ahir el convidat d'honor d'Amics de la Rabassa després de conèixer, sobre el terreny, el projecte del Comú lauredià. Un llarguíssim currículum avala els coneixements del geòleg Josep Maria Mallarach al capdavant de l'avaluació de polítiques ambientals i espais protegits arreu.

Cuers
Mallarach assegura que Andorra està a la cua dels estats pel que fa a espais protegits, que "està en una situació extremadament deficitària". El geòleg va posar d'exemple d'un altre petit estat per comparar la situació del Principat: mentre a Andorra només consta com espai protegit el parc natural del Comapedrosa, a Liechtenstein aquesta qualificació la mereix el 60% del territori.
La protecció de l'entorn de la Rabassa com a paisatge protegit és una demanda que diversos experts en medi ambient han manifestat, per limitar l'actuació del Comú al bosc i preservar la sostenibilitat d'aquest. I no és tan sols això; cap d'ells acaba d'entendre que Naturlàndia no s'hagi presentat com un projecte definitiu, sinó que s'hagi anat fragmentant. El risc que pateix aquesta fragmentació és que no es pot realitzar un estudi d'impacte ambiental real, que inclogui el conjunt i l'efecte acumulatiu de les diferents activitats. "En altres països europeus no s'acceptaria legalment dur a terme un projecte com aquest per fragments", denunciava Mallarach.

Insostenibilitat
L'expert va instar l'Administració a reorientar les tendències de creixement exponencial insostenibles per models perdurables, sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. "El projecte de Naturlàndia es podria situar a qualsevol altre lloc, perquè no es vincula amb els valors de la Rabassa", va assenyalar Mallarach, recomanant protegir la Rabassa i repensar-se la inversió descomunal que vol fer el Comú en un model lúdic, segons el seu parer, inviable en tots els sentits.

 

[ TORNA ]
Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal