Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

La Rabassa: activitat sostenible o projecte incert?

Imprimeix PDF

Premsa 23/01/2011

Diari d'Andorra - Opinió

El turista, cada cop més, busca espais naturals, cuidats, on pugui fer activitats de lleure respectuoses amb la natura

Per: Roser Font, Meritxell Fiter, Marta Ribas, Santiago Pijuan, Josep M. Goicoechea, Pilar Pijoan - 23/01/2011

El resultat de la venda d’accions per a l’ampliació de capital de Naturlàndia no ha estat un èxit.

De fet, si aquest 60% d’accions venudes significa que el projecte es tira endavant, serà un malencert irreversible, per la pèrdua d’un espai únic, per la dubtosa sostenibilitat econòmica del projecte i per la pèrdua d’un potencial turístic lligat a les expectatives que avui en dia tenen els vi­sitants que busquen lleure sostenible.

Els promotors diuen que estan satisfets de la venda del 60% de les accions, però el comú de Sant Julià haurà de valorar les repercussions socials de l’endeutament que comportarà per al poble l’adquisició del 40% d’accions restants, si s’acaba fent. Cal sospesar el fet que, tret del discret tant per cent adquirit per les corporacions comunals, la quantitat aportada per Mútua Elèctrica de Sant Julià i el 15% reservat per a l’empresa constructora, únicament poc més de la meitat de les accions venudes ha estat comprat per inversors que han cregut adient arriscar els seus diners en aquest projecte. Signifiquen aquestes xifres que la proposta de Naturlandia no és prou atractiva?

Segons les declaracions a la premsa el dia 10 de gener del 2011 del director de Naturlandia, Sr. Ricardo Masegosa, l’increment més fort d’activitats ha estat l’esquí de fons, que ha tingut un 130% més de facturació que l’any passat, en passat de 400 a 1.000 forfets venuts. Hi afegeix que amb vista al 2011 s’apostarà fort per les activitats de neu, especialment l’esquí de fons i el biatló, i que es faran sortides nocturnes, raquetes i es continuarà amb les activitats dels trineus de gossos, etc. També es proposaran més ac­tivitats per a nens, circuits amb ponis, exercicis de psicomotricitat, etc., i s’afavoriran els visitants del país, fins ara oblidats.

Definitivament s’ha d’apostar més per les activitats de neu i de natura i no pas per projectes faraònics que hipotecarien més de 300 hectàrees de terreny per a les generacions venidores. S’han de potenciar projectes que no costin tants milions d’euros i deixin les arques del comú exhaustes, sinó projectes que amb un cost mínim siguin realitzables, sostenibles i alhora respectin la natura. Aquesta ha estat la proposta incansablement repetida pels Amics de la Rabassa: potenciem l’esquí de fons, el senderisme, les raquetes, dissenyem circuits de salut, observem els ocells i els ani­mals autòctons en el seu hàbitat i no pas tancats en gàbies, gaudim de la natura i no destruïm la natura. Respectem el nostre entorn, que és el nostre futur, i no hipotequem el magnífic paisatge de la Rabassa, que ha estat sempre un dels més grans atractius de la nostra parròquia i de tot el país. No vulguem apostar per parcs d’atraccions que no són rendibles i que són totalment ca­ducs. El turista, cada vegada més, busca espais naturals, cuidats, on pugui desenvolupar activitats de lleure respectuoses amb la natura.

Aquestes declaracions del responsable de Naturlandia confirmen la necessitat de declarar la Rabassa espai protegit. Si la Rabassa es declarés espai protegit es podria treballar de manera conjunta amb els altres parcs pirinencs d’Andorra, d’Espanya o de França, que estan desitjosos de poder cooperar amb nosaltres per compartir activitats respectuoses envers la natura i de cost assumible.

Malgrat les declaracions del cònsol de Sant Julià, no creiem que les signatures dels residents del país, amb o sense passaport, invalidin les 1.400 signatures recollides a favor d’aquesta petició. Són de residents del país, en formen part i tenen tot el dret d’expressar la seva opinió.

Des de la plataforma ciutadana d’Amics de la Rabassa estem convençuts que a la Rabassa no és ne­cessari construir un parc faunístic amb animals engabiats, ja que la Rabassa ofereix prou possibilitats per al que hem demanat des d’un inici, “la creació d’un projecte ambiciós però respectuós amb la natura que aporti beneficis econòmics, sense hipotecar el nostre patrimoni i que millori el nostre entorn”.

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal