Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

A Sant Julià, vulguem o no vulguem, pagarem

Imprimeix PDF

Premsa 22/02/2011

Diari d'Andorra - La tribuna

Les autoritats farien bé d’explicar com justifiquen una despesa de 193,70 a 200 euros per cada habitant lauredià

Per Meritxell Fiter, Marta Ribas, Santiago Pijuan, Teresa Cairat, Josep M. Goicoechea i Roser Font - 22/02/2011

La notícia que el comú de Sant Julià de Lòria comprarà el 40% de les accions de Naturlàndia, sembla que no ha sorprès massa, fins i tot, gosaríem dir que ja s’esperava, perquè Naturlàndia s’ha de fer sigui com sigui encara que l’ampliació de capital de Camprabassa SAU no s’hagi acabat com estava previst.

Aquesta decisió és totalment contrària al que s’havia anunciat l’any 2008, quan es venia Naturlàndia com el gran projecte on tothom volia invertir. Llavors s’afirmava que si no es completava l’ampliació de capital “no hi haurà parc d’animals i el projecte es quedarà tal com està”. En aquells moments, s’anunciava una ampliació de capital de 9,8 milions d’euros.


Malgrat que aquest tema ha estat tractat abastament pels mitjans de comunicació, resulta difícil fer-se una idea clara i exacta de quina és realment la situació final, la situació a què ens veurem abocats tots els habitants de la parròquia de Sant Julià.

Segons les notícies publicades, l’oferta pública per ampliar el capital de Camprabassa SAU consistia en 134.286 accions a 35 euros cada una, (4.700.010 d’euros), adquiribles per paquets de 10 unitats. Se n’hauria venut el 60%, és a dir, 2.820.006 euros. Aquesta quantitat s’ha repartit entre diversos compradors: comuns, Mútua Elèctrica, tres bancs del país, els inversors individuals i el 15% del preu del contracte d’obra a adquirir per les empreses adjudicatàries. Si el preu del contracte hagués estat el previst les empreses haurien hagut d’adquirir accions per valor de 705.000 euros.

S’ha publicat que el preu del contracte es redueix a 4,3 milions d’euros. En aquest cas les empreses o empresa adjudicatàries, adquiriran accions per valor de 645.000 euros. Els 60.000 euros de diferència entre aquestes dues quantitats representa l’1,28% de l’ampliació de capital anunciada, és a dir 1.714 accions.

La rebaixa de 400.000 euros en el cost de les obres representarà un estalvi en la despesa de la societat Camprabassa SAU però no necessàriament una reducció en el nombre d’accions emeses.

El 40% de l’oferta pública d’accions correspon a 1.880.004 d’euros. No queda clar si les 1.714 accions que les empreses deixaran d’adquirir per la rebaixa esmentada s’hauran d’afegir a les accions que el comú es disposa a adquirir. Nosaltres creiem que s’haurà de fer per poder cobrir la totalitat de l’emissió, i en aquest cas, les accions disponibles li costarien al comú 1,94 milions d’euros.

El pressupost d’ingressos del comú de Sant Julià de Lòria per l’any 2011 és de 12.600.540 euros. Segons l’estimació anterior, el comú es disposa a destinar entre el 14,92 i el 15,4 per cent del pressupost d’ingressos per cobrir la totalitat de l’oferta pública d’accions de Camprabassa SAU.

Qüestionar quines inversions i projectes quedaran pendents d’executar pel fet que aquests diners del pressupost es destinaran a adquirir accions, és una obligació de qualsevol polític i el deure de tot ciutadà. En tot cas, estem parlant de diner públic i les autoritats farien bé d’explicar, i explicar-ho molt bé, com justifiquen una despesa d’aquesta magnitud, equivalent a 193,70 i 200 euros per cada habitant de la parròquia. O, dit en accions, de 5 a (5,53) 5,71 accions per testa, sobretot si hi afegim que estem en temps de crisi i que s’han de fer estalvis.

Ens hem de preguntar si ja ens està bé, als lauredians, que a cada nadó, escolar, jove, adult, avi o besàvia se’ns obligui a assumir aquesta mena d’impost per Naturlàndia equivalent a la compra de cinc accions per persona, sense rebre res a canvi, sinó tot el contrari, assumint la pèrdua d’un patrimoni que és de tots.


8 comentaris (al Diari d'Andorra)

Dilluns, 28 de Febrer de 2011 20:20 Enviat per JD1

D'acord al 100% amb el comentari de Fugir endavant.

Dimecres, 23 de Febrer de 2011 00:41 Enviat per Quina pena!

Els politics Lauredians no tenen vergonya ho han fet tot tant malament que ens quedarà un record a la parròquia per sempre. SI el projecte fos tant bo i tant positiu tothom hagués invertit i el Comú no ho hauria hagut de fer! Quina pena funcionar per interesos personals!

Dimarts, 22 de Febrer de 2011 21:14 Enviat per Fugir endavant.

El món anglosaxó té molt clar que els diners de l'administració són diners de tots. Aquí hi farem una entrada brusca a aquesta veritat: quan el Comú faci fallida a causa de Naturlàndia. El que em produeix terror és que, veient que el tsunami de la fallida s'acosta, les nostres autoritats actuals correran en la direcció equivocada: prometran via programa electoral la construcció del telecabina. Se m'aixequen les orelles quan observo que, sobtadament, des de fa pocs mesos el Sr. Josep Pintat ha començat a esmentar el telecabina. Ja deu tenir clar que Naturlàndia s'esfonsa.

Dimarts, 22 de Febrer de 2011 19:42 Enviat per jorgi

veig qe els del PS ja han començat a fer campanya electoral abans d'hora

Dimarts, 22 de Febrer de 2011 13:45 Enviat per David Gálvez Casellas

El projecte és una rectificació damunt d'una altra. Un via crucis que s'allarga des de fa una pila d'anys. Que donin un bon ús al que ja tenim. Que habilitin els espais del camp de tir per activitats de veritat (no de cartó-pedra) en un entorn natural. Ja es va malmetre el bosc en el seu moment: ara toca poder aprofitar la desgràcia feta. Que promoguin passejades des del camp de tir a circuits de camins de bosc; sortides en bici de muntanya; circuits de bibicleta de carretera que tinguin en compte els punts Camp de Tir, la Rabassa, carretera de la Rabassa, carretera de la Peguera, Aixirivall, Sant Julià; passejades a cavall i d'altres. Que des de la Rabassa es potenciï caminar respectuosament per la muntanya, ser una porta d'accés a la privilegiada Vall de Madriu. Que es potenciïn vies de contacte amb Catalunya. Que es facin rutes guiades per veure i entendre els búnquers, els megàlits que hi ha a tocar (a Bescaran), les pistes que duen a Calvinyà i a d'altres indrets. Que es potenciï la formació dels escolars i joves en activitats de muntanya: raquetes, passejades, esquí nòrdic... Que es formi el personal que treballa al camp de neu d'una vegada perquè estiguin a l'alçada de les necessitats de la ciutadania: competències d'animació i pedagogia, competències tècniques, competències en coneixement del patrimoni natural i cultura. Etc. Etc. Mira si n'hi ha de feina a fer abans de mirar de convertir a tota costa la Rabassa en una mena de parc temàtic massificat per un públic que mirarà qualsevol cosa menys la natura que l'envolta.

Dimarts, 22 de Febrer de 2011 12:48 Enviat per MSol Rebolledo

M'agradaria comentar al senyor "accionista" que potser ell ha escollit ser part del seu projecte, però no crec que els lauredians hagin pogut decidir si volen formar o no part de Naturlàndia. Primer perquè gran part de la gent que pagarà aquesta pèrdua no té dret a vot, i la part que vota potser es totalment contrària. Un projecte com Naturlàndia no tindria que èsser subvencionat amb els diners dels lauredians, si vol que creixi la seva butxaca fa bé en invertir en projectes, però es un risc que assumeix vostè voluntàriament, no fiqui al sac a la gent que no té cap tipus de responsabilitat. Millorar els serveis deplorables que dona Naturlàndia no es qüestió dels lauredians, però si dels accionistes.

Dimarts, 22 de Febrer de 2011 11:07 Enviat per x.torns

jo no hi crec gens. massas diners per pocs resultats.

Dimarts, 22 de Febrer de 2011 10:36 Enviat per josep lluis

jo soc un dels tres-cents accionistes que creu en aquest projecte. Un projecte que ha d'intentar dinamitzar la parròquia, un projecte que necessita de la col·laboració de tots, un projecte que aportara un valor afegit a les persones de la parròquia. Un projecte que com Caldea té moltes possibilitats d'èxit. Però com tot projecte cal ser valentia, i esforç. Per això demanaria als bons amics de l'anunci que abans criticar, esperin els resultats del projecte. De totes formes hi ha una variable que dona sempre la raó a uns o als altres, qué és el temps. Jo com inversió hi crec i espero de l'èxit del projecte pel bé de la Parròquia.

 [ TORNA ]


Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal